Τσίπρας: Ποια είναι η κόκκινη γραμμή του κ. Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά;

από Stavros Giakouvis

Τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας από την κυβέρνηση επέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, με αντικείμενο την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα και τη νέα παράνομη Navtex για αποστολή του «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις». Θύμισε ότι πριν από δέκα μέρες δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο» και πως «την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις».

«Και μέσα σε δέκα μέρες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «ο Ερντογάν άνοιξε τα Βαρώσια και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστέλοριζο».

«Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κ. Μητσοτάκη;», είπε, προσθέτοντας ότι «στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος. Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το φόβο ότι «η γερμανική προεδρία και η Ε.Ε. στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. «Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία» σημείωσε.