Τρίμηνη παράταση για την πρώτη κατοικία και στο βάθος… ο νέος πτωχευτικός κώδικας

από Βασίλης Σπυριδάκης

Τρίμηνη παράταση έως το τέλος Ιουλίου του σημερινού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ένα νέο «πρόγραμμα – γέφυρα» όπως είπε. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στο Eurogroup από πρώτη Μαϊού, ωστόσο λόγω της κρίσης του κοροναϊού δόθηκε μια ολιγόμηνη παράταση, αν και επί της ουσίας το πλαίσιο προστασίας είναι υπό κατάργηση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει έναν νέο πτωχευτικό κώδικα για τους ιδιώτες, που προβλέπει πως όταν ένας ιδιώτης ή ένα νοικοκυριό δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των δανείων όλη η περιουσία – ακίνητη και κινητή – θα ρευστοποιείται για να αποπληρωθούν τα χρέη στους πιστωτές, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για την Εφορία. Ένα από τα τελευταία σενάρια που είχαν διαρρεύσει προβλέπει πως σε περιπτώσεις «ευάλωτων πολιτών», χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις, θα χάνουν το σπίτι τους, ακόμη κι αν είναι πρώτη κατοικία, και αυτό θα περνάει στο κράτος, στο οποίο θα καταβάλλεται ένα ενοίκιο.

Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες για το σχέδιο της πρώτης κατοικίας αναμένεται να ανακοινωθούν από τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης. «Κατά τη δοκιμασία του κορονοϊού, κανείς Έλληνας δεν θα δει σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα έως το τέλος Ιουλίου 2020», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προαναγγέλλοντας το νέο σχέδιο της κυβέρνησης από τον Ιούλιο ισχυρίστηκε πως το υφιστάμενο πλαίσιο δεν ήταν «ελκυστικό» για τους δανειολήπτες.