Το οπισθοδρομικό «όραμα» της ΝΔ για την Παιδεία

από Stavros Giakouvis

Η Ιστορία πρέπει «να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα» αλλά «να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση». Αυτή την επιστημονικά απαρχαιωμένη άποψη για το μάθημα της ιστορίας εξέφρασε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Επιπλέον προανήγγειλε ότι στις παρελάσεις «ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία» και θα καταργηθεί η κλήρωση μεταξύ των μαθητών του δημοτικού που είχε θεσμοθετήσει ο Κώστας Γαβρόγλου, αρχίζοντας από την 28η Οκτωβρίου 2019.

Φαίνεται ότι ο ακραίος συντηρητισμός θα σημαδέψει κάθε προσπάθεια (αντι)μεταρρύθμισης της νέας κυβέρνησης σε μία σειρά από κρίσιμα πεδία της κοινωνικής ζωής.

Στη συνέντευξή της η υπουργός μίλησε και για τα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι ως προς το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ δεν θα ισχύσουν αλλαγές φέτος, αλλά θα προγραμματιστούν σε βάθος χρόνου. Η Νίκη Κεραμέως δεν διευκρίνισε αν η κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών θα συμπεριληφθεί στο προσεχές σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποδηλώνοντας ότι μάλλον θα καθυστερήσει η εφαρμογή της.

Τέλος, η υπουργός παιδείας δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να μην αναγράφεται το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αρκέστηκε στο να πει ότι περιμένει να λάβει την επίσημη απόφαση στα χέρια της ώστε να αποφασίσει το Υπουργείο πως θα κινηθεί.

Οπισθοδρόμηση παντού

Όπως παρατηρεί σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Αυγή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υιοθετεί αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο ετοιμάζει «τσουνάμι» αλλαγών έως το τέλος του χρόνου, με την «καυτή» ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει την επαναφορά της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς και τον καθορισμό των εισακτέων από τα πανεπιστήμια. Εξαγγελίες που ήδη έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς εκτιμάται πως η υλοποίησή τους θα οδηγήσει τουλάχιστον 30.000 υποψηφίους εκτός δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την Τετάρτη η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης συναντήθηκαν με το Προεδρείο των Πρυτάνεων (Αθανάσιο Δημόπουλο – ΕΚΠΑ, Μαρία Νικολαΐδη – Χαροκόπειο και Χρυσή Βιτσιλάκη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου), όπου έγινε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση επί του συνόλου των αλλαγών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το υπουργείο θα στείλει επιστολή προς τις πρυτανικές αρχές αναφορικά με το περιεχόμενο και τους κεντρικούς άξονες, ώστε να κατατεθούν προτάσεις από τα ιδρύματα.

Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι να επανέλθουν επίσης τα Συμβούλια Ιδρύματος στα ΑΕΙ, ένας εξωπανεπιστημιακός ουσιαστικά θεσμού που επιβλήθηκε επί Διαμαντοπούλου με πρόσχημα την «αυτοδιοίκηση» των πανεπιστημίων. Όπως αποδείχθηκε, τα Συμβούλια Ιδρύματος κατέληξαν σε όργανα «ετεροδιοίκησης» και λειτουργούσαν ως μια «αυταρχική υπερεξουσία», ενώ τα μέλη τους επιλέγονταν με «κλειστές διαδικασίες», χωρίς να είχαν απαραίτητα σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα ή την ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε με λεπτομέρειες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες τους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πάντως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), ενώ οι υπόλοιπες ρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν προς το τέλος της χρονιάς. Σε ό,τι αφορά τους εισακτέους, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν ρόλο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων που θα εισάγονται στα ΑΕΙ, καθώς φαίνεται ότι συμφωνούν και οι δύο πλευρές.

Από τη μεριά τους, οι πρυτάνεις ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου για ζητήματα που απασχολούν τα ιδρύματα, όπως:

* Αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τα πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018

* Απλοποίηση της λειτουργίας των ΕΛΚΕ

* Ενίσχυση του προσωπικού των πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Να παραμείνει σε ισχύ το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.

* Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών

* Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.

* Ενίσχυση της διεθνοποίησης των πανεπιστημίων.

Πηγή: left.gr