Τις σοβαρές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας τόνισε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι μπορεί να υπάρχει τάση σταθεροποίησης στη χώρα, ωστόσο καταγράφονται μεγάλοι αριθμοί θανάτων.
Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει και το νέο ημερήσιο ρεκόρ με 72 θανάτους και 519 διασωληνώσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας «θερίζει» και δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, αλλά οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του λοκντάουν, καταγράφεται μια μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, καθώς είναι φαινόμενο σύνθετο και πολύπλοκο, ενώ καταγράφονται διακυμάνσεις στους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων.
Εξήγησε ότι στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αυτή η σχετική σταθεροποίηση είναι ορατή, αλλά είναι μεγάλη η διασπορά του ιού στη Θεσσαλία όπου έχουμε αυξητικές τάσεις των μολύνσεων, σύμφωνα με τις συγκριτικές αναλύσεις που κάνει ανά εβδομάδα ο ΕΟΔΥ.
Ωστόσο, παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και η Λάρισα, η Μαγνησία και η Πέλλα εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το λοκντάουν της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα» επίσημανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».
Επισήμανε δε ότι με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τον αριθμό των κρουσμάτων, το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες.
Για μια ακόμη φορά έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπως είπε, είναι κατανοητή η κόπωση από τους περιορισμούς, ωστόσο αν χαλαρώσουμε, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.
Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι «κανείς δεν είναι άτρωτος» και σημείωσε:
«Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα λοκντάουν να μην είναι απαραίτητα.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.
Μαγιορκίνης: Η ελληνική οικογένεια «όχημα» για τη διασπορά του κορονοϊού
Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, δήλωσε απόψε ο επικ. καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης, στη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, με το επιδημιολογικό φορτίο να είναι εξαιρετικά βαρύ, όπως είπε, στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, οι μολύνσεις μειώθηκαν αισθητά στο λεκανοπέδιο, την τρέχουσα εβδομάδα, με τον δείκτη Rt να καταγράφει πτώση. Στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα, προβλέπεται μείωση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού, ωστόσο προηγήθηκε ο «πενταπλασιασμός» της διασποράς του ιού στην πόλη.
Εξάλλου, «παραμένει η αναστροφή των ρόλων» σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Η μεγαλύτερη επίπτωση της επιδημίας αφορά την ομάδα των ατόμων ηλικίας 40 – 65, εξήγησε.
Αντίθετα, οι μολύνσεις στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών βρίσκονται «σε χαμηλά επίπεδα, καθ’όλη την έξαρση του 2ου κύματος», κάτι που καταδεικνύει πως «ο ρόλος των παιδιών στην επιδημία είναι δευτερεύουσας σημασίας». «Κυριαρχούν οι μολύνσεις προς αυτή την ηλικιακή ομάδα» και όχι από αυτή, πρόσθεσε.
Πάντως, ο αναπλ. εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό προειδοποίησε πως ο ιός χρησιμοποιεί ως «όχημα» την ελληνική οικογένεια, η οποία «ανθίσταται στο χάσμα γενών». Με άλλα λόγια, η δομή της ελληνικής οικογένειας «βοηθά» στην εξάπλωση της επιδημίας προς τις μεγάλες ηλικίες, κατά τον ίδιο, λόγω των στενών σχέσεων των μελών της, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ώρες είναι κρίσιμες για να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους, και όλες τις ευπαθείς ομάδες, κατέληξε ο Γκ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας τη σημασία τήρησης των μέτρων.