Το χειμώνα στα θρανία, το καλοκαίρι ταξιδευτής

από Βασίλης Σπυριδάκης

Τον χειμώνα στα θρανία και τα καλοκαίρια ταξιδευτής σε χώρες άλλοτε εξωτικές, άλλοτε «χωμένες»στις πιο κρυμμένες γωνιές της γης. Ο Βαγγέλης Πρωτόπαπας είναι δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο αλλά έχει γυρίσει 60 χώρες του κόσμου σε όλες τις ηπείρους και ακόμη συνεχίζει.

Από το Κιργιστάν, το Εκουαδόρ, το Ιράν και την Ινδία μέχρι τα φιόρδ της Νορβηγίας και τοCamino de Santiago de Compostela, ένα περπάτημα-προσκύνημα 900 χλμ από τα σύνορατης Γαλλίας έως τον Ατλαντικό διασχίζοντας την Ισπανία οι εμπειρίες και οι εικόνες που έχει μαζέψει, συνθέτουν ένα παζλ ξεχωριστής ανθρωπογεωγραφίας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «μέχρι σήμερα έχωεπισκεφτεί 60 χώρες. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να βλέπεις χώρες και να τις αθροίζεις στηνλίστα σου αλλά να ζεις αληθινές ταξιδιωτικές εμπειρίες και όχι να περνάς από ένα τόπο χωρίς νασε αγγίζει τίποτα. Υπάρχουν χώρες στις οποίες έχω πάει πολλές φορές και πάντα ανακαλύπτωκαινούρια πράγματα. Για παράδειγμα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα θεωρώ ότι είναιανεξάντλητες και δεν γίνονται αδιάφορες όσες φορές και αν τις επισκεφτείς».

Πώς γεννήθηκε αυτή η επιθυμία όμως να κάνει συνεχώς ταξίδια, να γνωρίζει τόσους διαφορετικούς ανθρώπους, πολιτισμούς; «Άρχισα να ταξιδεύω από το 2001, όταν στην ζωή μου τότε, έκλεινεμια πόρτα. Τα ταξίδια ήταν το παράθυρο που έδωσε φως και όραμα. Άρχισα να διαβάζω τιςαλήθειες του κόσμου διαφορετικά. Να καταλαβαίνω περισσότερο τους ανθρώπους, να ανέχομαι καινα αγαπάω τη διαφορετικότητα τους, αλλά και να εκτιμάω πράγματα από πολιτισμό της χώρας μουπου μέχρι τότε δεν τους έδινα και πολύ σημασία».

Η αλατοέρημος Uyuni στη Βολιβία κι η ανατολή από την κορυφή του όρους Σινά

Από τα τοπία που τον έχουν εντυπωσιάσει είναι «στο Κιργιστάν, στο Tash Rabat που βρίσκεταιπάνω στο δρόμο του μεταξιού. «Βρέθηκα σε ένα τοπίο με πολύ καθαρή ενέργεια. Είχε χαμηλήβλάστηση, με χορτάρι σαν χοντρό χαλί όπου περιπλανιόντουσαν ελεύθερα κοπάδια με γιακ, κάλπαζαν άλογα και πεταγόντουσαν από τις φωλιές συμπαθέστατα και χαριτωμένα μεγαλόσωματρωκτικά. Ήταν μια αίσθηση παραδείσου…», διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πρωτόπαπας καισυνεχίζει: «Από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που έχω επισκεφτεί ήταν η αλατοέρημος Uyuni στηΒολιβία, το Len??is Maranhenses, μια περιοχή με μεγάλους αμμόλοφους και καταγάλανεςλίμνες από βρόχινο νερό στη Βόρεια Βραζιλία και η θέα του ορίζοντα πλησιάζοντας μετά από 5 ώρες περπάτημα στην Trolltunga, στη Νορβηγία. Όμως δεν θα ξεχάσω ποτέ το πολύ έντονοσυναίσθημα που ένιωσα βλέποντας την ανατολή από την κορυφή του όρους Σινά μετά από μιαολονύχτια ανάβαση και τον ήχο της απόκοσμης γαλήνης αγγίζοντας τον ουρανό στον βράχο της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη».

Οι εμπειρίες σε ένα ταξίδι, ειδικά μακρινό, είναι πολλές αλλά για τον κ. Πρωτόπαπα, όπωςυπογραμμίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πιο έντονη ήταν το Camino de Santiago de Compostela, ένα περπάτημα-προσκύνημα 900 χλμ από τα σύνορα της Γαλλίαςέως τον Ατλαντικό διασχίζοντας την Ισπανία.

«Δεν στέκομαι στα χιλιόμετρα σαν κάτι εξαιρετικό, άλλωστε το κάνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθεχρόνο. Για μένα είχε 4 διαφορετικές διαστάσεις. Πρώτον, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τηνφυσική ομορφιά της Ιβηρικής χερσονήσου, τα βουνά, τις κοιλάδες, τα ποτάμια, τους εύφορουςκάμπους. Δεύτερον, ήρθα σε επαφή με τον πολιτισμό της Ισπανίας, τα γραφικά χωριά καιεντυπωσιακές πόλεις του λιγότερου τουριστικοποιημένου βορρά, τις τοπικές παραδόσεις και τηνμουσική, την ντόπια κουζίνα και το εξαιρετικό κρασί. Τρίτον, γνώρισα ανθρώπους από όλο τονκόσμο και έκανα δυνατές φιλίες. Και τελευταίο και πιο σημαντικό, απέκτησα μια ιδιαίτερη σχέση με τον εαυτό μου γυρνώντας πίσω διαφορετικός και ανανεωμένος».

Περπατώντας 10 μέρες με κατολισθήσεις στα Ιμαλάια

Δεν λείπουν όμως και οι επικίνδυνες στιγμές όπως «ταξιδεύοντας για 2 μήνες οδικώς με τοπικήσυγκοινωνία από το Εκουαδόρ, στην Κολομβία, την Βενεζουέλα και την Βραζιλία και το Σαλβαδόρντε Μπαΐα, όπου επιχείρησαν να μου κλέψουν την φωτογραφική μηχανή με όλες τις φωτογραφίεςαπό τις παραπάνω χώρες. Αντιδρώντας αντανακλαστικά έκανα ένα σάλτο και ξανάρπαξα την μηχανήαπό τον “φιλόδοξο” κλέφτη, παίρνοντας τον στο κυνήγι και βρίζοντας τον στα ελληνικά. Επίσης, γλίτωσα από ένα θανατηφόρο τροχαίο και μετά περπατώντας 10 μέρες στα Ιμαλάια κάτω απόσυνεχή βροχή και κατολισθήσεις όπου χάθηκαν πολλοί άνθρωποι, ένιωσα πολύ έντονα τι σημαίνεινα ταξιδεύεις με κινδύνους».

Πάντως, ο κ. Πρωτόπαπας διευκρινίζει ότι θα μπορούσε ο καθένας με λίγο κόπο παραπάνω ναακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής. «Είναι αυτονόητο ότι δεν μένω σε ξενοδοχεία πολυτελείας, αλλά σε φτηνά καταλύματα ή σε σπίτια. Γενικώς δεν ξοδεύω πολλά λεφτά στα ταξίδια μου και γιανα τα βάλω αυτά τα χρήματα στην άκρη δουλεύω πολύ σκληρά όλο τον υπόλοιπο χρόνο ζώνταςλιτά και απέριττα».

Όσο για τον επόμενο προορισμό, «πάει καιρός που θέλω να κάνω τον Υπερσιβηρικό ξεκινώνταςαπό την Κίνα και το Πεκίνο, μέσω Μογγολίας και φτάνοντας στη Μόσχα και την ΑγίαΠετρούπολη. Με γοητεύει πολύ το νότιο μέρος της Χιλής και της Αργεντινής ως την Παταγονία. Όμως έχω κάνει κι ένα τάμα να ξαναπερπατήσω στο Camino de Santiago για την μνήμη τηςμητέρας μου που έφυγε πρόσφατα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ