Τηλεκπαίδευση: “Έπεσε” το σύστημα μετά από μια ώρα

από Aris

Ούτε μια ώρα δεν άντεξε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε πολλές περιοχές περιμένουν την αποκατάστασή του.

Συνεχή είναι τα προβλήματα και το σύστημα είτε έχει “κρασάρει” εντελώς είτε εμφανίζει προβλήματα σε δεκάδες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Από το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην πλατφόρμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και καταβάλλονται προσπάθειες για να επανέλθει το σύστημα και να γίνουν κανονικά τα μαθήματα.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σε συστάσεις προς τους χρήστες του διαδικτύου τονίζοντας την ανάγκη να υποστηριχτεί η διαθεσιμότητα και η αξιοπιστία των ψηφιακών υποδομών της χώρας εν μέσω γενικού lockdown.

Πάρτι στο Social Media

Όπως ήταν φυσικό η κατάρρευση του συστήματος δεν έμεινε ασχολίαστη από τους χρήστες του διαδικτύου, καθώς για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας εκτίθεται με θύματα δυστυχώς τα παιδιά. Αγανακτισμένοι γονείς καταγγέλλουν κατά κύριο λόγο ότι το υπουργείο είχε όλους τους προηγούμενους μήνες να προετοιμάσει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και από το αποτέλεσμα είναι εμφανές ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική προετοιμασία.

Απροστάτευτα τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών

Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα, ακόμα αναμένουμε το Υπουργείο Παιδείας να δημοσιοποιήσει τα βήματα που έχει κάνει από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε σημεία που χρήζουν βελτίωσης και έκανε συγκεκριμένες συστάσεις.

Να σημειωθεί ότι στις 7 Δεκεμβρίου λήγει η τρίμηνη διορία που έχει δώσει η Αρχή στο υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της.

Μέχρι σήμερα πάντως το υπουργείο Παιδείας δεν ανακοίνωσαν το παραμικρό για το επίμαχο θέμα. Από την χρήση της εφαρμογής, μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι δεν έγινε καμία βελτίωση. Το μόνο που άλλαξε είναι η σύσταση των εκπαιδευτικών προς τους μαθητές να μην συμπληρώνουν στην εφαρμογή το επίθετο, αλλά μόνο το μικρό τους όνομα και να μην καταχωρούν το πραγματικό τους email. Φυσικά αυτή η σύσταση δεν αρκεί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις απαιτήσεις που προβάλει η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή.

Προφανώς, επίσης, συνέχιση της τηλεκπαίδευσης χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα βελτίωσης αλλά και χωρίς ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο της σύμβασης Cisco Hellas-Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να υπάρξει.