Τηλεκπαίδευση-φιάσκο: Αστείες δικαιολογίες από Κεραμέως- Παραίτηση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

από Stavros Giakouvis

Συνεχίζει να «γράφει επιτυχίες» το υπουργείο Παιδείας αλλά και να αποποιείται κάθε ευθύνη για όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην δημόσια εκπαίδευση. Μετά το φιάσκο με τις μάσκες για τον κορονοϊό, που ακόμα τις περιμένουν στα σχολεία, την παγκόσμια πρωτοτυπίας της αύξησης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις εν μέσω πανδημίας, σήμερα, πρώτη ημέρα της καραντίνας, «πέτυχε» να τινάξει στον αέρα και την πολυδιαφημιζόμενη τηλεκπαίδευση, για την οποία υποτίθεται ότι τα πάντα ήταν έτοιμα από τον περασμένο Μάρτιο.

Η πλατφόρμα Webex, που επέλεξε με αδιαφανείς διαδικασίες το υπουργείο Παιδείας και παρά τα προβλήματα που εντόπισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κατέρρευσε σήμερα, μόλις μια ώρα μετά την έναρξη των τηλεμαθητών.

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα και ενώ χιλιάδες μαθητές έμεναν εκτός μαθήματος, υπό τον φόβο των «τηλεαπουσιών» και επίσης χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν απεγνωσμένα να κάνουν τη δουλειά τους, το υπουργείο Παιδείας το μόνο που έκανε ήταν να αποποιηθεί κάθε ευθύνη. Αρχικά και μέσω διαρροής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επιχείρησαν να δικαιολογηθούν υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα οφείλεται σε γενικότερη αποτυχία του ευρωπαϊκού σέρβερ της πλατφόρμας Webex και δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο στην Ελλάδα.

Τον ίδιο ισχυρισμό επανέλαβε λίγη ώρα αργότερα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «κεντρικό ζήτημα της εταιρείας και εκτός ελληνικών συνόρων». Έδωσε, παράλληλα υποσχέσεις ότι η εταιρεία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί το πρόβλημα. Είπε ακόμη ότι για σήμερα δεν θα προσμετρηθούν απουσίες από τα ηλεκτρονικά μαθήματα, παραβλέποντας βέβαια ότι έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε δυνατότητα να καταγραφούν «τηλεαπουσίες».

Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης αναμένεται να συμμετέχουν 600.000 μαθητές, από τα γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας.

Παραίτηση Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει σκληρή ανακοίνωση, ασκώντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείο και ζητώντας παραίτηση της Νίκης Κεραμέως.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Φτάνει ως εδώ! Παραίτηση χθες κυρία Κεραμέως

Μετά το κλείσιμο των σχολείων στα οποία τάχα δεν μεταδιδόταν ο ιός… Μετά την πρωτοφανή αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας και την αποχή-ρεκόρ των εκπαιδευτικών από τις εκλογές-παρωδία, νέο φιάσκο σήμερα για την κυρία Κεραμέως. Η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα Webex της Cisco ‘κράσαρε’ στις πρώτες ώρες λειτουργίας και σταμάτησαν τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης σε πολλες περιοχές της χώρας. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς και ειδικά το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την άνοιξη είχε ζητήσει επενδύσεις στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές και είχε αντιταχθεί στην παράδοση της τηλεκπαίδευσης και των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ciscο. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Το ΥΠΑΙΘ, όχι μόνο επί 8 μήνες δεν έκανε όσα έπρεπε, αλλά μετά το νέο κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αντί να αφιερώσει μία-δύο ημέρες σε δοκιμή και προσομοίωση του συστήματος, το έθεσε σε πλήρη λειτουργία με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να κινδυνεύει με black-out όλο το εθνικό δίκτυο μετάδοσης δεδομένων.

Μετά τη χλεύη των εκπαιδευτικών, η αποδοκιμασία και η οργή της κοινωνίας για την ουρανομήκη ανικανότητα και την απύθμενη ‘επιτελική αριστεία’ της κυβέρνησης και ειδικά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι εντονότερη από ποτέ. Κυρία υπουργέ της Παιδείας έχετε προκαλέσει αρκετή ζημιά στην εκπαίδευση μέχρι τώρα. Φτάνει ως εδώ!

Παραίτηση χθες, κυρία Κεραμέως».

«8 μήνες πέταγαν χαρταετό»

«Πρώτη ημέρα τηλεκπαίδευσης και τα πάντα έχουν καταρρεύσει. Μετά το “σκόιλ ελικίκου” ζούμε άλλον έναν ψηφιακό θρίαμβο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Είναι πλέον φανερό ότι και στο ζήτημα των σχολείων, Κεραμέως – Μητσοτάκης για 8 μήνες πέταγαν χαρταετό», σχολίασε σε καυστικό ύφος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Επιτελικό φιάσκο»

Επικριτικό ήταν και το σχόλιο από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, με τον Παύλο Χρηστίδη να σχολιάζει «Μαθητές δεν μπορούν να συνδεθούν στο σύστημα τηλεκπαίδευσης. Έχει πέσει σε όλη την χώρα. Επιτελικό φιάσκο».

Η κατάρρευση του συστήματος, από την πρώτη ώρα εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης προκάλεσε, όπως, ήταν αναμενόμενο τη χλεύη χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.