Στον αέρα οι μισές κρατήσεις Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα

από Βασίλης Σπυριδάκης

Σε πρώτο πλάνο τίθεται, πλέον, για τον τουριστικό κόσμο της χώρας ο επαναπατρισμός των πελατών του πτωχευμένου ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook πού βρίσκονται αυτή την περίοδο για διακοπές στη χώρα μας, μετά και την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η Thomas Cook Γερμανίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι διαδικασίες επαναπατρισμού αλλά και το ποιος θα αναλάβει να καλύψει το σχετικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει διασφαλιστεί η κάλυψη των εξόδων επαναπατρισμού για τους τουρίστες πού προέρχονται από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα η δαπάνη επαναπατρισμού των Γερμανών τουριστών θα καλυφθεί από την Thomas Cook GmbH μέσω του Γερμανικού γραφείου ελβετικής ασφαλιστικής εταιρείας. Η κάλυψη αφορά τη διαμονή των τουριστών μέχρι την αναχώρησή τους και το κόστος του αεροπορικού ταξιδιού επιστροφής.

Για τους Βέλγους τουρίστες την αντίστοιχη δαπάνη θα καλύψει το βελγικό Δημόσιο. Τον επαναπατρισμό των Ολλανδών, την ίδια στιγμή, ανέλαβε να καλύψει η TUI Ολλανδίας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιες Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιου η πτώχευση και του γερμανικού βραχίονα της Thomas Cook σημαίνει πρακτικά πώς χάνονται οι μισές κρατήσεις Οκτωβρίου για το σύνολο της χώρας.

Θολό το τοπίο με τις οφειλές προς ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

Αδιευκρίνιστο, την ίδια στιγμή, παραμένει το ύψος των οφειλών του Thomas Cook προς ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Όπως εξηγούσε, ωστόσο, κορυφαία ξενοδοχειακή πηγή , αυτό αποτελεί μόνο μία από τις παραμέτρους του θέματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πως οι ξενοδόχοι θα εισπράξουν μέρος από τα οφειλόμενα μέσω νομικών διαδικασιών, καθώς ενεργοποιούνται άμεσα οι ασφαλιστικές διασφαλίσεις που είχε ο όμιλος και αναμένονται οι διαδικασίες εκκαθάρισης. Το ακριβές ύψος της ζημιάς για τον κλάδο δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων.

Το μεγάλο «μέτωπο» ωστόσο που ανοίγει η απόσυρση του Thomas Cook από την αγορά αφορά στο ποιος ή ποιοι θα καλύψουν το κενό του. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα τέσσερα ιδιόκτητα ακίνητα στην Ελλάδα. Στον «αέρα», ωστόσο, βρίσκονται τα 44 ελληνικά ξενοδοχεία που φέρουν σήμερα κάποιο από τα οκτώ brand του TC και λειτουργούν στο πλαίσιο συμφωνιών franchise. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία καλούνται να επαναπροσδιορίσουν την πορεία τους. Είτε επιλέγοντας να συνδεθούν με κάποιον άλλο ταξιδιωτικό ή ξενοδοχειακό όμιλο είτε να επιλέξουν αυτόνομη πορεία.

Αναπόφευκτα τα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου του Thomas Cook στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο ξενοδοχειακών ντιλ κάθε μορφής τους επόμενους μήνες. Με την Tράπεζα Πειραιώς να εμπλέκεται άμεσα στις εξελίξεις ως χρηματοδότης του ξενοδοχειακού βραχίονα του TC.