Επεισόδια από ακροδεξιούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

από Βασίλης Σπυριδάκης

 

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ωστόσο, σοβαρή ένταση και επεισόδια σημειώνονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών και ανδρών των ΜΑΤ. Κυριαρχούν γηπεδικά συνθήματα, πετροπόλεμος και χρήση χημικών.

Αυτή τη στιγμή η «μάχη» έχει μεταφερθεί στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Γ’ Σεπτεμβρίου, ενώ νέα εστία έντασης ξέσπασε στο κέντρο της μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης.

Οι ομάδες των διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε απορρίμματα μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ κατέβασαν και μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αστυνομία προχώρησε στη χρήση χημικών σε μια προσπάθεια να απωθήσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους αποδοκίμασαν έντονα τους άνδρες των ΜΑΤ.

Ασθενοφόρα προσπαθούν να προσεγγίσουν στο σημείο για την παροχή πρώτων βοηθειών στους πολίτες, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

Νωρίτερα, ομάδα ακροδεξιών, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, αποσπάστηκε από την πορεία και επιχείρησε να προσεγγίσει το δημαρχιακό μέγαρο. Αστυνομικές δυνάμεις τους παρεμπόδισαν, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου κάμψης και χημικών με αποτέλεσμα να διασπαστούν.

Η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους διαδηλωτές και να τους αναγκάσει να κινηθούν προς την παραλία, ενώ οι τελευταίοι, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τον χώρο της έκθεσης, πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τους άνδρες των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με τη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.