53χρονος το τέταρτο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

από Βασίλης Σπυριδάκης

 

Εξέπνευσε ο 53χρονος που νοσηλευόταν με βαριά πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για τον εργαζόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς με υποκείμενη νόσο ο οποίος εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ έπειτα από μια μαραθώνια διαδρομή σε μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο 53χρονος είναι το τέταρτο θύμα του Covid-19 στη χώρα μας.

Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς, ένας 67χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνομένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένας 90χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.

Ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας, σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη και αφορούσε τον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό με καταγωγή από την Κρήτη, ο οποίος είχε ταξιδέψει στα τέλη Φεβρουαρίου στους Αγίους Τόπους. Ο 66χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομειου Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 3:15 το πρωί της 12ης Μαρτίου.

Η χώρα μας μετρά συνολικά 228 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά 22 αφορούν εγχώρια μετάδοση και χωρίς επιδημιολιογική σύνδεση με άλλα κρούσματα, η πλειοψηφία των οποίων είναι στην Αθήνα. Πενήντα επτά συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, ενώ τέσσερις είναι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή οκτώ συνάνθρωποι μας έλαβαν εξιτήριο. Το 51% των κρουσμάτων είναι άτομα άνω των 65 ετών, ενώ η πλειονότητα των διαγνώσεων αφορούν την Αθήνα.