ΣΥΡΙΖΑ: Παντελώς ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

από Stavros Giakouvis

Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς οι τομεάρχες Τουρισμού και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και Έφη Αχτσιόγλου.

Σε κοινή δήλωσή τους, με αφορμή τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη δέσμη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, αλλά και τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αναφέρουν ότι «είναι προφανές πως μένει παντελώς ακάλυπτος ο κλάδος των εργαζομένων στον Τουρισμό».

Επικρίνουν την κυβέρνηση για αδιαφορία, παρότι, όπως σημειώνουν, η έρευνα συγκυρίας του ΙΤΠΕ εκτιμά την απώλεια των θέσεων εργασίας στον τουρισμό στις 38.234 και ενώ ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι μένουν ακάλυπτοι και εκτός των μέτρων προστασίας οι εργαζόμενοι «για τους οποίους έληξε η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που δικαιούνταν». Επίσης, οι εργαζόμενοι «που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επαναπροσλαμβάνονταν στις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους κι έπειτα, αλλά ανέστειλαν την επανέναρξή τους λόγω της πανδημίας». Ακόμη, οι εργαζόμενοι «που απολύονται λόγω δραματικής μείωσης του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι «δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους, οι οποίοι λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν θα συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν τα σχετικά επιδόματα ανεργίας».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση Νοτοπούλου – Αχτσιόγλου

«Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση σχετικά με την δέσμη μέτρων ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων και τη σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Τουρισμού, είναι προφανές πως μένει παντελώς ακάλυπτος ο κλάδος των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Μολονότι η έρευνα συγκυρίας του ΙΤΠΕ εκτιμά την απώλεια των θέσεων εργασίας στον Τουρισμό στις 38.234 και ενώ ο τουριστικός κλάδος συνεισφέρει τα μέγιστα στην διαμόρφωση του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αδιαφορεί.

Ακάλυπτοι και εκτός των μέτρων προστασίας μένουν:

-οι εργαζόμενοι για τους οποίους έληξε η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που δικαιούνταν

– οι εργαζόμενοι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα επαναπροσλαμβάνονταν στις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους κι έπειτα, αλλά ανέστειλαν την επανέναρξή τους λόγω της πανδημίας

– οι εργαζόμενοι που απολύονται λόγω δραματικής μείωσης του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων

Επιπλέον δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους οι οποίοι λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν θα συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων για να λάβουν τα σχετικά επιδόματα ανεργίας.

Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν άμεσα στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το επόμενο κρίσιμο διάστημα».