ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών ο κ. Χρυσοχοΐδης

από Stavros Giakouvis

Ψευδόμενο και επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον απόηχο της χθεσινής βίαιης αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι και με αφορμή την καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση για χρήση πλαστικής σφαίρας σε βάρος γυναίκας.

Την ίδια ώρα η αστυνομία επιχειρεί ένα παιχνίδι με τις λέξεις, καθώς με ανακοίνωσή της διαψεύδει ότι χρησιμοποιήθηκε πλαστική σφαίρα στην επιχείρηση για την εκκένωση των καταλήψεων, αλλά παραδέχεται τη χρήση ειδικού εξοπλισμού εκτόξευσης ελαστικής μπάλας!

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Ραγκούσης, κατήγγειλε πως οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τουλάχιστον μια γυναίκα εξ επαφής με πλαστική σφαίρα, επικαλούμενος τις ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και Ερυθρός Σταυρός.

Αστειότητες από την ΕΛΑΣ: Δεν ήταν πλαστικές σφαίρες, ήταν ελαστικές μπάλες

Απαντώντας στην καταγγελία η αστυνομία, με επίσημη ανακοίνωση, διαψεύδει πως ήταν πλαστική σφαίρα υποστηρίζοντας ότι «λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες».

Παραδέχεται όμως ότι «σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται εξάλλου πως «στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων».

Τέλος, ενημερώνει ότι «για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες».

ΣΥΡΙΖΑ: Αμείλικτα ερωτήματα για τον κ. Χρυσοχοΐδη

Σκληρή ανακοίνωση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το νέο όργιο καταστολής και τις αποκαλύψεις για χρήση πλαστικών σφαιρών:

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας χθες στον κ. Αλιβιζάτο, είχε το θράσος να κάνει λόγο για ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να πείσει το πανελλήνιο πως οι εικόνες που είδε από την αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι – άσχετο με την κατάληψη – τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη αθώων πολιτών, ήταν στη φαντασία του.

Ωστόσο, για κακή του τύχη, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η καταχώρηση των ιατρών στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ‘Ελπίς’, σύμφωνα με την οποία νεαρή γυναίκα, που διακομίστηκε με χειροπέδες και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή της, έφερε τραύμα από πυροβολισμό εξ’ επαφής με πλαστική σφαίρα, στο αριστερό στήθος.

Ο κ. Χρυσοχοίδης οφείλει να αφήσει τα ψέματα και να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται:

Δεδομένου ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει προμηθευθεί επισήμως οπλισμό με πλαστικές σφαίρες, έχει δώσει εντολή για εξαγορά σχετικού οπλισμού;

Τι απαντά στην επίμαχη καταγγελία για πυροβολισμό με όπλο με πλαστικές σφαίρες;

Ο ίδιος ήταν ενήμερος για την εντολή εισβολής σε οικία χωρίς εισαγγελική παραγγελία και για την χρήση πλαστικών σφαιρών;

Οι σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις αλλά και ο ξυλοδαρμός χθες των τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μετά από αντισυνταγματική παραβίαση του οικιακού ασύλου, δεν διαψεύδουν απλά τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση απάτη του κ. Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν νοιάζεται για την ασφάλεια των πολιτών και το Σύνταγμα, αλλά με τον αυταρχισμό της γεννά την ανασφάλεια και το φόβο».