Συγκεντρώσεις διανομέων για να αλλάξει και ο νόμος Χατζηδάκη

από Βασίλης Σπυριδάκης

Παρά τη σημαντική νίκη που πέτυχαν οι διανομείς της efood, που με τις κινητοποιήσεις τους υποχρέωσαν την εταιρεία να κάνει τις συμβάσεις τους αορίστου χρόνου, κανονικά πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι απεργιακές συγκεντρώσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα είχε οριστεί για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

«Η απεργία μετά την πλήρη αναδίπλωση της εταιρείας (και την αποδοχή των αιτημάτων των σωματείων για συμβάσεις αορίστου χρόνου και λήξη των αυθαίρετων αξιολογήσεων) σηματοδοτεί την απαρχή της επόμενης περιόδου» τόνιζαν τα συνδικάτα στην ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων απευθυνόμενα και προς το υπουργείο Εργασίας:

«Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμου του αγώνα. Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα».

Να σημειώσουμε ότι χθες Πέμπτη η Online Delivery (η εταιρεία πίσω από την ψηφιακή πλατφόρμα efood), υπό τις χθεσινές μαζικές κινητοποιήσεις και τον ορυμαγδό αντιδράσεων στην κοινωνία τις τελευταίες ημέρες βλέποντας χιλιάδες πελάτες να διαγράφουν μαζικά την εφαρμογή, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει όλες τις συμβάσεις των διανομέων της σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προϋπηρεσία τους.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως διατηρεί «τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν, όπως για παράδειγμα την ιδιωτική ασφάλιση», καθώς και ότι αναδιαμορφώνει «τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία θα καθοριστούν και σε συνεργασία με τους διανομείς μας».

Οι διανομείς, με ανακοίνωσή τους με την οποία καλούσαν στις κινητοποιήσεις, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κερδίσαμε μια ακόμη νίκη κι ενώσαμε όλους όσοι εδώ και δεκαετίες, υποκύπτουν στον φόβο της ανεργίας και τον εκβιασμό της ανασφάλιστης εργασίας με μισά ή καθόλου δικαιώματα. Η e-food μπορεί να προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση – αναδίπλωση ωστόσο, δεν ικανοποίησε συνολικά των εργαζομένων».

«Ο νόμος Χατζηδάκη είναι ακόμη εδώ και η πάλη εναντίον του συνεχίζεται», προσθέτουν.

 Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ το πρωί της Παρασκευής, τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κατοχύρωση της σύμβασης εργασίας των διανομέων που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού ως εξαρτημένης εργασίας και ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους.

Η τροπολογία υπογράφεται από το σύνολο της Κ.Ο. του κόμματος, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση επιδιώκεται η αποσαφήνιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων διανομέων στις ψηφιακές πλατφόρμες και η κατοχύρωση τους ως εξαρτημένης εργασίας, καθώς και η ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους.

Ειδικότερα:

Με την παράγραφο 1 προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (ψηφιακές πλατφόρμες) στον τομέα της εστίασης και της διανομής έτοιμου φαγητού υποχρεούνται να απασχολούν αποκλειστικά εργαζόμενους διανομείς με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και να εφαρμόζουν τις διατάξεις της εργατικής και κοινωνικο-ασφαλιστικής νομοθεσίας. Απαγορεύεται ρητά οποιοδήποτε άλλη συμβατική σχέση ή άλλος τρόπος συναλλαγής των διανομέων με τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις.
Με την παράγραφο 2 προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε ψηφιακές πλατφόρμες υπάγονται στo καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Με την παράγραφο 3 προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης που απασχολούν διανομείς υποχρεούνται να τους παρέχουν πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους αναμονής και σε χώρους υγιεινής, καθώς και να διαθέτουν προς χρήση από τους διανομείς ειδικά ερμάρια προσωρινής αποθήκευσης των ατομικών τους ειδών, που είναι αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων τους
Με την παράγραφο 4 προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα προβλεπόμενα από το παρόν άρθρο επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 24 1 Α του ν 3396/11 ύψους έως 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση κατ’ επανάληψη παράβασης των ανωτέρω δύναται να επιβάλλεται προσωρινή ή και οριστική διακοπή λειτουργίας τους.
Με την παράγραφο 5 προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται το άρθρο 69 του ν.4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) και κάθε άλλη αντίθετη διάταξη.