Στους δρόμους οι φοιτητές – Χημικά από τα ΜΑΤ στην Αθήνα

από Stavros Giakouvis

Ξανά στους δρόμους βρέθηκαν σήμερα χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στον νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, το οποίο συζητείται στη βουλή με σκοπό να ψηφιστεί αύριο. Η μαζική διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα αντιμετωπίστηκε με χημικά από τις δυνάμεις της αστυνομίας, μπροστά στο κτίριο της βουλής. Διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο, όπου πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Ειδικότερα, η συγκέντρωση στο Ηράκλειο έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων, κυρίως μελών φοιτητικών παρατάξεων, από όλο το φάσμα της αριστεράς και του αντιεξουσιασικού χώρου.

«Όχι στο πανεπιστήμιο φυλακή», «Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, διαγραφές, όρια σπουδών, βάση εισαγωγής» και «δώστε λεφτά για την παιδεία» ανέγραφαν ορισμένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πανεκπαιδευτική διαδήλωση που έγινε στην πόλη. Εκτός από τις φοιτητικές παρατάξεις συμμετείχαν οργανώσεις εκπαιδευτικών, μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, και άλλων συλλογικοτήτων της πόλης. Η πορεία που ακολούθησε είχε έντονο παλμό, ενώ η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Δακρυγόνα στο Σύνταγμα

Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης υποδέχθηκε ωστόσο η αστυνομία στο Σύνταγμα, τους χιλιάδες φοιτητές που διαδήλωσαν σήμερα ενάντια στο σαρωτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία, που πετάει εκτός πανεπιστημίων 25.000 υποψήφιους φοιτητές.

Στην Ομόνοια καθώς τα μπλόκα αποχωρούσαν οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι προσαγωγές είναι τριάντα. Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της «Αυγής» και του «Στο Κόκκινο» Άντυ Κουκλάδα, η αστυνομία προπηλάκισε 17χρονους διαδηλωτές στην Ομόνοια απροκλήτως. Μάλιστα μία κοπέλα έπαθε κρίση πανικού.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή. Μπροστά στο κτίριο της βουλής και τη στιγμή που η διαδήλωση προσέγγισε την πλατεία οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη συμμετοχή είχε και η αντίστοιχη διαδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου εκτός από τους φοιτητές και εκπαιδευτικούς συμμετείχαν επίσης μέλη της ομοσπονδίας γονέων.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά» και «πάρτε μέτρα να ανοίξουν οι σχολές», ανέγραφαν ορισμένα από τα πανό.