«Στα κάγκελα» κληρικοί και ιεράρχες για το άνοιγμα των εκκλησιών

από Stavros Giakouvis

Οργισμένες είναι οι αντιδράσεις των παραγόντων της εκκλησίας που απαιτούν το άνοιγμα των εκκλησιών, υποστηρίζοντας ότι παρότι έδειξαν κατανόηση και υπομονή στο όνομα της στήριξης της προσπάθειας προστασίας της ζωής, η επίσημη Πολιτεία εξάντλησε στην εκκλησία την αυστηρότητα τήρησης των μέτρων με διώξεις κληρικών και λαϊκών.

Μάλιστα, ιεράρχες και κληρικοί, επικαλούμενοι το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε το Σάββατο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να «προσκαλεί» την περιφερόμενη συναυλία και να προκαλεί συνωστισμό, μιλούν για «τη σταγόνα δηλητηρίου που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Η εκκλησία και οι ιερείς δεν θα δεχθούμε να γίνουμε το κλωτσοσκούφι κανενός, όσο σπουδαίος και αν περνιέται» διεμήνυσαν με νόημα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση για άλλη μια φορά την κυβέρνηση που επιχείρησε από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία να ικανοποιήσει με «δημιουργική ασάφεια», με θολές και αντιφατικές δηλώσεις και την εκκλησιαστική κοινότητα αλλά και να εφαρμόσει τις οδηγίες των επιστημόνων. Έτσι, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ιερείς κοινωνούσαν μέχρι τελευταία στιγμή και κυβερνητικοί βουλευτές συνηγορούσαν, στη συνέχεια από τη μία ο υπεύθυνος λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δικαιολογούσε την απόλυτη απαγόρευση συνάθροισης και από την άλλη ο ίδιος έψελνε στην εκκλησία της ενορίας του, ενώ την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέτρεπε σε παραπλάνηση ώστε να μπορέσουν οι πιστοί να πάνε τη Μ. Εβδομάδα στην εκκλησία, απαγορεύονταν ακόμη και τα μεγάφωνα έξω από τις εκκλησίες.

«Θα ανοίξουμε τις εκκλησίες. Μετά από αυτό που έγινε αν θέλουν ας μας ζητήσουν το λόγο» απάντησαν, μετά και τη «χαριστική βολή» της συναυλίας στο Μαξίμου σε πανελλαδική τηλεοπτική μετάδοση, μητροπολίτες και ιερείς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Ο Δήμος Αθηναίων και η Τεχνόπολη ανέλαβαν την υλοποίηση της ιδέας, ώστε η καλλιτέχνιδα να προσφέρει συναισθήματα μεγατόνων –όπως η ίδια γράφει- και να ανακουφίσει τους δημότες. Την διοργάνωση επικρότησε έργω και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όμως η εικόνα που παρουσιάστηκε αποτελούσε, πέραν πάσης αμφιβολίας, παραβίαση των μέτρων που η ίδια η Πολιτεία έχει επιβάλλει με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδας (ΙΣΚΕ) κάνει επίσης λόγο για αλαζονεία της εξουσίας η οποία «εορτάζει μόνη της» τη στιγμή που απαγόρευσε στους πιστούς να εορτάσουν το Πάσχα. «Αυτό που στερήθηκε ο ανώνυμος ιερέας και ο ανώνυμος πιστός, χαρίστηκε απλόχερα στην επώνυμη αοιδό και την κοσμική εξουσία» λένε δεικτικά.

Πρόβλημα…το άνοιγμα των εκκλησιών

Μετά τα γεγονότα, υπό ασφυκτικές εσωτερικές πιέσεις και υπό τον κίνδυνο ανταρσίας ιεραρχών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας το άνοιγμα των εκκλησιών. Παρά και την επιστολή, ιεράρχες και κληρικοί μοιάζουν με καζάνι που βράζει για το πώς αντιμετωπίζεται η Εκκλησία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση άρχισε την άρση, ανακοινώνοντας το άνοιγμα των…κομμωτηρίων.

«Δεν μπορεί να ανοίγουν κουρεία και κομμωτήρια, μικρά μαγαζιά και όχι οι Εκκλησίες που φέρεται ότι θα ανοίξουν μαζί με τις καφετέριες. Πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες και να μην υπάρχει ο παραλληλισμός με τις καφετέριες» λέει ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ζητά «να ανοίξουν οι Εκκλησίες με όποιους όρους θέλει η Πολιτεία για το θέμα της δημόσιας υγείας, αρκεί να λειτουργήσουν οι Ναοί».

Για τον τρόπο με τον οποίο θα περιφρονούνται οι ναοί προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, πατήρ Γεώργιος Κωνσταντίνου, δηλώνει πως «πέρα από τον οργανισμό εθελοντών που λειτουργεί εκούσια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, μέσα στους ναούς εκτός από τον εφημέριο υπάρχουν και άλλα τέσσερα λαϊκά μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου υπεύθυνα για τη διαχείριση, την ευπρέπεια και την τάξη του ναού».

Πάντως, όσον αφορά την Θεία Κοινωνία, ο πατήρ Γεώργιος ήταν κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας πως «δεν τίθεται θέμα συζήτησης» και πως «η επιστήμη δεν εισέρχεται σε αυτό το θέμα».

Μένει να φανεί αν η απόφαση της κυβέρνησης θα ικανοποιήσει την εκκλησία, αλλά και το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, καθώς το άνοιγμα των εκκλησιών αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε συνωστισμό πιστών εντός των ναών και σε επαναφορά της Θείας Κοινωνίας, όπου οι όροι της αποστασιοποίησης και της προσωπικής υγιεινής «προσβάλλονται».

Πηγή: tvxs.gr