Στα «κάγκελα» και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές με το ξεπούλημα της ΔΕΗ

από Βασίλης Σπυριδάκης

Σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να χάσει ένα από τα τελευταία στρατηγικά πεδία άσκησης ελέγχου από το Δημόσιο εκχωρώντας στους ιδιώτες, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μέρος της ΔΕΗ.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου οδηγεί το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο από το 51% στο 33% με τη ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να καλεί σε αγώνα «για να σώσουμε για ακόμα μια φορά τον χαρακτήρα της επιχείρησης του ελληνικού λαού, που χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα από τις προηγούμενες γενιές».

Την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμετάσχει το Δημόσιο στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επικρίνουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ξεπούλημα της ΔΕΗ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι της Παρασκευής, με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

«Ο κατήφορος δεν έχει τέλος» σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ μιλώντας για «χάρισμα» της ΔΕΗ, ενός «από τα πιο ακριβά ασημικά».

Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ «χωρίς άναρθρες κραυγές και φθηνούς λαϊκισμούς. Με προτάσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος της Επιχείρησης και των ανθρώπων που την έκαναν τεράστια» θα γίνει «μπροστάρης στους αγώνες (…)» σημειώνει μεταξύ άλλων η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη που θεωρεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, «επιζήμια για την κοινωνία, τους εργαζόμενους σ’ αυτή και την ελληνική οικονομία».

Όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» δεδομένο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα δώσει το τελικό χτύπημα στη μετατροπή της ΔΕΗ από την κάποτε μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, σε έναν φορέα ευάλωτο στα χρηματιστηριακά παίγνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κίνηση αυτή δίνει σημαντική «ανάσα» στους κεντρώους ψηφοφόρους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έβλεπαν να κερδίζει συνεχώς έδαφος η ακροδεξιά πτέρυγα.

► Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου «παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα», την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

► Στο δικό του σχόλιο το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει ότι η κυβερνητική απόφαση «για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ένας ακόμη κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο το λαό.

► Το ΜέΡΑ25, με ανακοίνωσή του, προτείνει «την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ)».