Σε καραντίνα τέθηκε ο Εχίνος Ξάνθης. Τι προκάλεσε τα πολλά κρούσματα

από Βασίλης Σπυριδάκης

Την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός του Εχίνου Ξάνθης έχουν λάβει οι υγειονομικές αρχές λόγω του κοροναϊού, μετά το θάνατο του 77χρονου τα ξημερώματα.

Η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τον Εχίνο τέθηκε στις 18.00 για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και ήδη οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από το χωριό.  Η μετακίνηση για τους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου Μύκης παραμένει ελεύθερη αλλά δεν αποκλείεται η καραντίνα να επεκταθεί και σε άλλους οικισμούς, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε όλο το Δήμο Μύκης υπάρχει αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος και καταγράφονται συνολικά 9 θετικά δείγματα.

Από τον Εχίνο προέρχεται ο 77χρονος που εξέπνευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης και διαγνώστηκε με κοροναϊό μετά θάνατον, ενώ άλλοι δύο συγχωριανοί του νοσηλεύονται ήδη. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr άλλα δύο κρούσματα στον οικισμό του Εχίνου έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά, ένα ακόμη στον κοντινό οικισμών των Θερμών και αναμένονται τα αποτελέσματα και από άλλα τεστ.

Γιατί υπήρξε μεγάλη διασπορά στον Εχίνο και την ορεινή Ξάνθη

Στην περιοχή της Ξάνθης και ειδικότερα του Δήμου Μύκης έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα χιλιάδες ντόπιοι άνδρες που εργάζονται ως μετανάστες στην Ευρώπη και κυρίως σε ναυπηγεία και αποφάσισαν να επιστρέψουν λόγω διακοπής εργασιών. Ο Εχίνος είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του Δήμου Μύκης, αρκετά πυκνοκατοικημένος, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 3.000 κατοίκους και εκεί παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συσσώρευση.

Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς ήδη έχουν βρει περιστασιακές εργασίες ως οικοδόμοι σε τουριστικά καταλύμματα που ανεγείρονται στη Θάσο και στην παραλιακή Καβάλα.

Συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης υπάρχουν επίσης άλλα 4 θετικά δείγματα στην πόλη της Ξάνθης και ένα στον πεδινό οικισμό της Διομήδειας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό, στα 14 κρούσματα με έναν νεκρό.