Σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα

από Βασίλης Σπυριδάκης

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και δύο ακόμη συνεργάτες του μετά από έφοδο κι έρευνες, που  πραγματοποίησε η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις για ύποπτες οικονομικές συνδιαλλαγές των στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα και την υπόθεση ανέλαβε εδώ και καιρό η OLAF. Αρχικά έγινε προκαταρκτική έρευνα και από τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε αποφάνθηκε ότι θα χρειαστεί πλήρης έρευνα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτζορι Βαν Ντεν Μπρέκε, «κατά τη διάρκεια των τακτικών δημοσιονομικών διαδικασιών και ελέγχων του Κοινοβουλίου, έφτασαν στο φως διάφορες συναλλαγές που έγιναν και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό από το Γραφείο των Αθηνών και προέκυπταν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητά τους. Ύστερα από μια εσωτερική έρευνα, το Κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν υποχρεωμένο να παραπέμψει την υπόθεση στον OLAF, την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ. Η OLAF επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα».

Οι επιτελείς του ελληνικού γραφείου δεν έχουν ενημερωθεί για τις υποθέσεις για τις οποίες ελέγχονται και το Κοινοβούλιο δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά κονδύλια περί μεταναστευτικού. Μέχρι αυτήν την ώρα, πάντως, το ελληνικό γραφείο δεν έχει ενημερωθεί επισήμως ούτε για την υπόθεση του OLAF.

«Κρίνουμε ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι δυσανάλογο και επιφυλασσόμεθα για τις επόμενες κινήσεις μας», ήταν η λακωνική δήλωση του Λεωνίδα Αντωνακόπουλου.