Σχολεία: 13 καταλήψεις στην Κρήτη- «Τείχος προστασίας» από ΟΛΜΕ στους μαθητές

από Stavros Giakouvis

Βήμα πίσω δεν κάνουν οι μαθητές μπροστά στον αυταρχισμό και τους εκβιασμούς του υπουργείου Παιδείας, παίρνοντας απόφαση για συνέχιση των καταλήψεων με βασικά αιτήματα τη συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, καθώς και προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Στο πλευρό τους οι καθηγητές, που αρνούνται να αναλάβουν το ρόλο του «χωροφύλακα», που ήθελε να τους αναθέσει η Νίκη Κεραμέως, αλλά και γονείς.

13 σχολεία σε κατάληψη στην Κρήτη

Στην Κρήτη, που είχε πρωτοστατήσει πανελλαδικά στις μαθητικές κινητοποιήσεις και το κύμα καταλήψεων έφτασε στο απόγειό του τις προηγούμενες εβδομάδες, τα σχολεία που παραμένουν σήμερα κλειστά μειώθηκαν. Συνολικά σε όλο το νησί καταλήψεις συνεχίζονται σε 13 σχολεία και ειδικότερα σε τρία γυμνάσια του Ηρακλείου (7ο, 11ο και Μελεσών), σε έξι γενικά λύκεια (2ο, 4ο, 5ο, 6ο, 13ο και Καστελίου), καθώς επίσης στο ΓΕΛ Σητείας, στο Λασίθι, και σε τρία σχολεία στα Χανιά (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου και ΕΠΑΛ Ελ. Βενιζέλου).

«Δεν υποχωρούμε», λένε οι μαθητές της Αθήνας

Στην Αθήνα ωστόσο η εικόνα των μαθητικών κινητοποιήσεων είναι διαφορετική. «Είμαστε νικητές γιατί αναγκάσαμε το Υπουργείο και την Κυβέρνηση να μας ακούσουν», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Οι μαθητές κατηγορούν για υποκρισία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας πως η τηλεκπαίδευση επιστρατεύτηκε για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, ενώ δεν ξεκίνησε για τα 150 σχολεία που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά νέος γύρος συνελεύσεων στα σχολεία, με σκοπό τη συνέχιση των καταλήψεων. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί επίσης σε κινητοποιήσεις την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας.

Στάσεις εργασίας από την ΟΛΜΕ

«Δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο του δεσμοφύλακα και του καταδότη των μαθητών» ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6». Τόνισε δεν ότι οι εκπαιδευτικοί διαφωνούν κάθετα τόσο με την τηλεκπαίδευση αυτού του είδους όσο και με τις απουσίες.

«Το μέτρο με τις απουσίες στην τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που κάνουν κατάληψη δεν είναι καθόλου παιδαγωγικό» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ παρατήρησε ότι αν χαθεί η σχέση που έχουν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές, «η προσπάθεια θα πάει χαμένη».

Η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας στα σχολεία με κατάληψη, εκεί όπου οι διευθυντές επιβάλλουν την τηλεκπαίδευση. «Πρέπει να σεβόμαστε μαζικές συνελεύσεις μαθητών», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ανέφερε πως την Πέμπτη η ομοσπονδία θα έχει συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μόνο με εντολή εισαγγελέα αστυνομική επέμβαση στις καταλήψεις

Διαλλακτικός επιχείρησε στο μεταξύ να εμφανιστεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά τις καταγγελίες για απειλές αστυνομικών κατά μαθητών. «Δεν θα ασκήσουμε βία στα παιδιά για να ανοίξουμε τα σχολεία» υποστήριξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι η αστυνομία μπορεί να παρέμβει στις καταλήψεις μόνο με εντολή εισαγγελέα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε και τον ευσεβή του πόθο ότι οι καταλήψεις θα λήξουν «γιατί δεν έχουν κανένα σκοπό.

Τρομοκράτηση των μαθητών

Την ίδια ώρα πάντως πληθαίνουν οι καταγγελίες για απόπειρες τρομοκράτησης μαθητών σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γυμνασίου Πλατανιά, όπου η αστυνομία ζητά εγγράφως από τους καθηγητές να καταδώσουν τους μαθητές τους, ακόμη και το περιεχόμενο συνομιλιών που είχαν με τους γονείς τους. Η αστυνομία στη συγκεκριμένη περίπτωση επικαλείται εισαγγελική εντολή. Δεν πρόκειται ωστόσο για την μοναδική περίπτωση απόπειρας τρομοκράτησης των μαθητών από αστυνομικούς.