Πρώτος νεκρός από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

από Βασίλης Σπυριδάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης με καταγωγή από την Κρήτη, που νοσηλευόταν με COVID-19. Όπως έγινε γνωστό, ο ασθενής έχασε τη μάχη για τη ζωή, έπειτα από δέκα μέρες νοσηλείας.

Ο 66χρονος είχε εισαχθεί την Καθαρά Δευτέρα σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου. Είχε εκδηλώσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, έπειτα από ταξίδι στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε γρήγορα, διασωληνώθηκε, ενώ την Τρίτη ανακοινώθηκε πως βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.Στο ίδιο νοσοκομείο έχει εισαχθεί και η σύζυγός του, η οποία έχει επίσης προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Στην περίπτωση του 66χρονου αναφέρθηκε την Τετάρτη το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), κάνοντας λόγο για κακούς χειρισμούς από την πλευρά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι γιατροί κατήγγειλαν πως ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορονοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.

H ανακοίνωση
Τα ξημερώματα της Πέμπτης ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα εξής:

“Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15”.

 Το χρονικό του λάθους… «μηδέν»

Σημειώνεται πως ο 66χρονος αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου. Έχοντας επιστρέψει τέσσερις ημέρες από τους Αγίους Τόπους με όλα τα συμπτώματα του κοροναϊού και παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών, νοσηλεύτηκε χωρίς καμία προστασία, καθώς ο ΕΟΔΥ και το υπ. Υγείας δεν ενεργοποίησαν το ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας με αιτιολογία ότι ο άνδρας δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Σημειώνεται πως το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ της θρησκευτικής εκδρομής, η πλειονότητα των οποίων διαγνώστηκε με κοροναϊό, ωστόσο κυκλοφορούσαν για ημέρες χωρίς κανέναν μέτρο προστασίας, καθώς δεν είχαν ελεγχθεί με απόφαση του ΕΟΔΥ.

Οι γιατροί, με σωρεία καταγγελίων, το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν τα εγκληματικά λάθη στην υπόθεση και το διάτρητο σύστημα ελέγχου. Όπως αποκάλυψε η πνευμονολόγος που επιλήφθηκε αρχικά του περιστατικού με τον 66χρονο από την Αμαλιάδα αν και ενημερώθηκαν από την ίδια οι αρμόδιοι του ΕΟΔΥ, καθώς ο ασθενής εμφάνιζε όλα εκείνα τα συμπτώματα της νόσου από τον κορoνοϊό. Ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική. «Όταν ήρθε στο ιατρείο μου και είδα τα συμπτώματα που είχε ο 66χρονος, ενημέρωσα όπως όφειλα τον ΕΟΔΥ αλλά μου είπαν ότι δεν έπρεπε να μπούμε σε περαιτέρω ενέργειες γιατί ο ασθενής μου δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία αλλά στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Έτσι παρέμεινε αρχικά στο σπίτι του αλλά μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και μετά στο νοσοκομείο του Ρίου».

«Πήραμε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και μας είπαν να πάμε σπίτι μας», δήλωσε μια εκ των ταξιδιωτών του γκρουπ. Το αποτέλεσμα ήταν ο 66χρονος να μην οδηγηθεί εξ’ αρχής στο νοσοκομείο αναφοράς που είναι αυτό του Ρίο αλλά στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Εκεί παρέμεινε ως ασθενής με λοίμωξη του αναπνευστικού και στην συνέχεια λόγω επιδείνωσης της υγείας του και υψηλού πυρετού, μεταφέρθηκε στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο, όπου και πάλι παρέμεινε για τουλάχιστον 48 ώρες ως απλός ασθενής. Τελικά μετά τις πιέσεις των γιατρών του έγιναν οι ειδικές εξετάσεις που έδειξαν ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναΐο και είχε σοβαρή πνευμονία.