Προσφυγικό: Σύγχυση, σκληρότερα μέτρα και εντονότερες αντιδράσεις από όλους

από Stavros Giakouvis

Σύγχυση επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης σχετικά με τη σκοπιμότητα και τον χαρακτήρα των νέων δομών για του πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, επέμεινε να μιλά για «κλειστές δομές αντί των ανοιχτών που υπάρχουν σήμερα στα νησιά […]» ωστόσο, η περιγραφή της λειτουργίας των νέων δομών αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για «κλειστά κέντρα» όπως είχε εξαγγείλει αρχικά η κυβέρνηση.

Την αντίθεσή του στις ανοιχτές δομές εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού δήλωσε αναρμόδιος (σ.σ. το χαρτοφυλάκιο το έχει ο Ν. Μηταράκης) κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού παίρνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε οι νέες δομές να είναι κλειστές 24ώρες το 24ωρο (σ.σ. η κυβέρνηση λέει πως θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος κατά τη διάρκεια της ημέρας) και για να γίνει κατανοητό αυτό που υποστήριξε έφερε ως παράδειγμα την Αμυγδαλέζα! «Ας μην πάρουμε φράγκο από την ΕΕ, εάν είναι να καταστραφεί η Ελλάδα» τόνισε, όχι τυχαία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης εάν οι δομές που θα λειτουργήσουν από εδώ και στο εξής είναι κλειστές.

«Δεν τους θέλουμε εδώ» επανέλαβε ο υπουργός πολλάκις σημειώνοντας πως «αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε».

«Ελπίζω η κυβέρνηση να μην τον ακούσει» ήταν η άμεση αντίδραση στα λεγόμενα του υπουργού από τον Γιάννη Αμανατίδη, που βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον Α. Γεωργιάδη. «Όσο ακούγονται είναι επικίνδυνα για τη χώρα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κέντρα κράτησης και επιτάξεις χώρων

Κόντρα στις ξενοφοβικές κραυγές του Α. Γεωργιάδη, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν πιο προσεκτικός στις ανακοινώσεις που έκανε: «Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές […]», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι νέες δομές δεν φαίνεται να διαφέρουν σημαντικά από τις σημερινές στη Μόρια και την Κω, όπου λειτουργούν κέντρα κράτησης. Άλλωστε τόσο στα ΚΥΤ όσο και σε κάποιες δομές στην ενδοχώρα η είσοδος και η έξοδος είναι ελεγχόμενες. Όπως και στις νέες δομές, όπου θα επιτρέπονται η είσοδος και η έξοδος με επίδειξη κάρτας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με τη διαφορά ότι το βράδυ οι πόρτες θα κλείνουν.

Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία των νέων δομών στα νησιά.

Η κυβερνητική απόφαση που πάρθηκε χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με το δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου να προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση περί επιτάξεων.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προβλέπει ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικής πράξης που θα σχετίζεται με την επίταξη.

Η ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης ήρθε σε πολλούς ως «κεραμίδα» αφού δεν ήταν ενήμερη ούτε η ηγεσία της ΚΕΔΕ.

Ποιους χώρους επιτάσσουν

Με υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

– Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

– Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

– Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

– Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

– Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ”κλειστό” και την άλλη δήθεν ”ελεγχόμενο”», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επί εφτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα», τονίζει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης και προειδοποιεί πως η κυβέρνηση «τώρα παίζει με τη φωτιά».

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες» σχολιάζει το ΚΚΕ και τονίζει ότι: «Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα».

Πηγή: efsyn.gr