To τελευταίο «αντίο» στον Θάνο Μικρούτσικο

από Stavros Giakouvis

Πλήθος κόσμου συνέρρεε από το πρωί στην αίθουσα τελετών του Α’ νεκροταφείου Αθηνών για το ύστατο χαίρε στον Θάνο Μικρούτσικο.

Η πολιτική κηδεία του σπουδαίου δημιουργού τελέστηκε λίγο μετά τις 14:30 με τη μουσική από το «Για το φτωχό Β.Β.» και τον στίχο «εγώ ο Μπέρτολτ Μπρέχτ από τα μαύρα δάση», σύνθεση του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στο Α’ νεκροταφείο βρέθηκαν πολλοί για το τελευταίο «αντίο», ανάμεσά τους και εκπρόσωποι του πολιτικού και του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κούτρας, η Μαρία Φαραντούρη, Σταμάτης Κραουνάκης, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας και πολλοί άλλοι.

«Στον αγαπητό φίλο και μεγάλο δημιουργό» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στεφάνια απέστειλαν επίσης η οικογένεια του πρώην προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος του εκλιπόντος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που ήταν η αγαπημένη του ομάδα.

«Δεν είσαι μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός, δεν υπήρξες μόνο συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου σου, αλλά πάνω απ’ όλα ήσουν ένα ιδιοφυές πνεύμα, ανήσυχο, ένας βαθιά καλλιεργημένος διανοητής. Ορκισμένος εχθρός της επανάπαυσης, της ρουτίνας, της παραίτησης. Ένας γενναίος μαχητής της ζωής, εξεγέρτης, διεκδικητής του ακατόρθωτου, άφοβος χορευτής στο «φτερό του καρχαρία». Ανατροπέας των φθαρμένων αστικών αξιών- ιδεολογικών και αισθητικών-, κινητοποιητής της σκέψης, για να φτάσουμε στην ολοκληρωμένη συγκίνηση και τελικά να προσεγγίσουμε την αλήθεια» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου είπε τον δεύτερο επικήδειο και ήταν πολύ συγκινημένος. Έσπασε η φωνή του μιλώντας για τον Θάνο Μικρούτσικο και επανέλαβε πολλές φορές με δάκρυα τη φράση που του έλεγε ο συνθέτης «Για τα τραγούδια μην αφήσεις κανέναν να πει τίποτα κακό».

Τον τρίτο επικήδειο διάβασε ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του αγάπη προς τον συνθέτη και μοιράστηκε αναμνήσεις. «Δεν είχα την ευκαιρία να σου πω πόσο πολύ σ’ αγαπώ. Σ’ αγαπώ πάντα» είπε.

Έπειτα η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Κωνσταντίνα, εμφανώς συγκινημένη και με τρεμάμενη φωνή είπε το δικό της, λιτό αντίο στον «μπαμπά – καπετάνιο» της, όπως τον αποκάλεσε. Η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη, βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για εκείνον, ενώ σε πολλά σημεία λύγισε. Αναφέρθηκε στον θαυμασμό και την αγάπη που του είχε, αλλά και στις στιγμές της αρρώστιας, όπου εκείνος στεκόταν δυνατός και έδινε κουράγιο και στους άλλους, καθώς και στις τελευταίες του μέρες στο νοσοκομείο.

«Έχουμε την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα. Οι δημιουργοί είναι η συνείδηση του έθνους. Και στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, όπου όλα διακυβεύονται, μόνο οι άνθρωποι του πνεύματος προσπαθούν να βρουν την ουσία μέσα από τις νότες και τις λέξεις και είναι η παρηγοριά για το μέλλον», δήλωσε ο Κώστας Γεωργουσοπουλος, ενώ ο Κώστας Θωμαΐδης, ανέφερε: «Του χρωστώ ευγνωμοσύνη. Μας συνδέουν 45 χρόνια φιλίας και 45 χρόνια διδαχής στο μεγαλείο που λέγεται μουσική. Μαέστρο, καλό ταξίδι…».

«Πέρασε στην αιωνιότητα. Δεν του έπρεπε να πονάει από αυτόν τον ανόητο καρκίνο, όπως έλεγε. Του μιλάω και ξέρω ότι μ’ ακούει. Ο Θάνος Μικρούτσικος κυλάει στο αίμα μου» είπε από την πλευρά του ο Γιάννης Κούτρας, με τον μουσικό, Θύμιο Παπαδόπουλο να δηλώνει πως «Είναι ένας αναντικατάστατα σπουδαίος άνθρωπος. Πάντα εμπνευσμένος, πάντα πολύ δημιουργικός, πάντα πολύ γενναιόδωρος και στο κοινό του και με εμάς που συνεργαζόμασταν μαζί του».