Πειραιάς : Σύγκρουση εμπορικού πλοίου με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού (upd)

από Βασίλης Σπυριδάκης

Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε με  πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλοίο συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ».

Άμεσα ενημερώθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο σημείο έσπευσαν ενισχύσεις με ρυμουλκά από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει κλίση.

Όπως έγινε γνωστό το «Καλλιστώ» φέρει σοβαρές φθορές στην πρύμνη ενώ σοβαρός ήταν ο κίνδυνος να βυθιστεί. Η επιχείρηση ρυμούλκησης ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι τις επόμενες ώρες θα έχει οδηγηθεί στο ναύσταθμο.

Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν δύο άτομα, ενώ κάποια άτομα από το πλήρωμα του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν άμεσα.

Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα δύο πλοία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές το «Καλλιστώ» έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.

Το φορτηγό πλοίο, πορτογαλικής σημαίας, μεταφέρει κοντέινερ και είχε αναχωρίσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 7:11 με προορισμό το λιμάνι του Τσανάκαλε στην Τουρκία.

«Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και περί ώρας 07:30 στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού σημειώθηκε πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ΝΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Από το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης του περιστατικού»», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Π.Ν.

 

Το «Καλλίστω»
Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας.Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEYκαι χαρακτηριστικά Μ – 40. Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).