Όταν η ΝΔ καταψήφιζε το άρθρο για την ιθαγένεια και τα στελέχη της μιλούσαν για φυλετική καθαρότητα

από Βασίλης Σπυριδάκης

Τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είχε φέρει προς ψήφιση στην ελληνική βουλή το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια.

Στις 9 Ιουλίου 2015 τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία το άρθρο 1β του νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και εγγράφονται στο δημοτικό σχολείο.

Υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠαΣοΚ), ενώ καταψηφίστηκε από 84 βουλευτές (ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.).

Μεταξύ των βουλευτών που καταψήφισαν και αρκετοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, όπως οι κ. Μητσοτάκης, Δένδιας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός σήμερα.

Υπήρξανε όμως και άλλες, αρκετές, τοποθετήσεις σημερινών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που ίσως προκαλούν αμηχανία σήμερα που η Ελλάδα πανηγυρίζει περήφανη την τεράστια επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ξεκίνησε από τα Σεπόλια, παιδί προσφύγων από τη Νιγηρία κι έφτασε στην κορυφή του NBA, διδάσκοντας ήθος και αγωνιστικό πνεύμα.

Όπως αυτή, όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης αποκαλούσε χλευαστικά τον Γιάννη, «Ακενοτούμπο», όπως οι ομιλίες του Θάνου Πλεύρη, όταν ήταν ακόμα στο Λ.Α.Ο.Σ., όπου διακήρυττε τους δεσμούς αίματος και την ανάγκη διατήρησης της φυλετικής καθαρότητας, όπως η ομιλία του Μάκη Βορίδη όταν «απαντώντας» σε ένα κορίτσι από την Νιγηρία, που μιλούσε ελληνικά και έλεγε πως έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, υποστήριζε πως «ο δικός μας πατριωτισμός είναι που λέει πως εμείς είμαστε οι απόγονοι του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων».

 

Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι συγχαίρουν ανενδοίαστα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που έκανε περήφανη την Ελλάδα, λένε, που την «σήκωσε ψηλά». Όπως όμως σχολιάζουν και πολλοί πολίτες στα social media, η Ελλάδα που έκανε περήφανη ο Γιάννης δεν συμπεριλαμβάνει τις αρχές τους, δεν συγ-χωρεί τις θέσεις τους.