Ως ανέργους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους μισθωτούς των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους

από Βασίλης Σπυριδάκης

Σε προειδοποίηση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να ενταχθούν στις ενισχύσεις και ελαφρύνσεις του δεύτερου πακέτου , προέβη η διυπουργική επιτροπή.

Με βάση τις ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών απολύσεις που έχουν γίνει ή γίνονται σε επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία είναι άκυρες, καθώς όλα τα μέτρα συνδέονται με ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Ωστόσο η κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες της για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, δεν προχωρά σε κάλυψη του μισθολογικού κόστους και δεν υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να καταβάλλει μισθούς, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τους εργαζόμενους, όχι ως μισθωτούς, αλλά ως ανέργους.

Την ώρα λοιπόν που οι απολύσεις προσεγγίζουν τις 40.000 μόνο για τον μήνα Μάρτιο, η αποστροφή του υπουργού Εργασίας να μη γίνονται «αναίτιες και αδικαιολόγητες» απολύσεις, μετριάζει κατά πολύ τη σημασία της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας, που συνοδεύει το δεύτερο πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, για εργαζόμενους ,ανέργους και αυτοαπασχολούμενους προβλέπονται τα εξής:

Αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει μόνο εφόσον τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας
Βοήθημα 800 ευρώ μηνιαίως για την περίοδο 15/3 έως 30/4 θα καταβληθεί σε 500.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν πληγεί καθώς και σε αυτοαπασχολούμενους
Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλο το χρονικό διάστημα και με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό
Παράταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους λήγει στις 31 Μαρτίου
Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις
Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου και για 3 μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις