Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες φέρνουν υπουργικά αλληλοκαρφώματα

από Stavros Giakouvis

Του Κώστα Σαββόπουλου

Εντάσεις, υπουργικά αλληλοκαρφώματα και ανταλλαγή βολών μεταξύ των «φυλών» της “γαλάζιας” παράταξης προκαλεί η εκκωφαντική κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση όλων των κρίσιμων μετώπων. Η ειδυλλιακή κυβερνητική εικόνα -όπως τη φιλοτέχνησαν τα καλοταϊσμένα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- ξεθωριάζει. Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων καθρεφτίζουν το τέλος της μακράς περιόδου μέλιτος της Ν.Δ. με ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Το success story στο σκέλος της πανδημίας θρυμματίζεται, η κοινωνική ανασφάλεια λόγω της οικονομικής κρίσης διογκώνεται και οι «νεομακεδονομάχοι» χύνουν δηλητήριο λόγω της «ιστορικής» Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι ένοικοι του Μαξίμου αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους ώστε να περιφρουρηθεί το πορτραίτο του πρωθυπουργού.

Μετακύλιση ευθύνης σε υπουργούς

Τα εμφανή σημάδια φθοράς και η κοινωνική δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει πανικό στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Η μιντιακή υπεροπλία άλλωστε αδυνατεί να καμουφλάρει τα απόνερα των παλινωδιών και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους στο κεφάλαιο της δίδυμης -υγειονομικής και οικονομικής- κρίσης. Η στοχευμένη διαρροή του Μαξίμου -λίγο μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου της Πέμπτης- αναφορικά με τα «γκάζια» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς αναβαθμίζει την πρωθυπουργική τακτική που αφορά την αποποίηση ευθυνών για τα κυβερνητικά φιάσκα. Νωρίτερα άλλωστε, το δάχτυλο υψωνόταν προς τους νέους που συνωστίζονται στις πλατείες και προς τους «λίγους απείθαρχους» που δεν συμμερίζονται την έννοια της «ατομικής ευθύνης», με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η επιδημική εικόνα της χώρας. Τα ακραία επίσης στοιχεία της Ν.Δ. επιχείρησαν να διεγείρουν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας «φωτογραφίζοντας» τους απελπισμένους μετανάστες του κέντρου της Αθήνας ως «υγειονομική βόμβα».

Ρωγμές στο πρωθυπουργικό προφίλ

Το πρωθυπουργικό προφίλ ωστόσο δεν μένει αλώβητο, καθώς το 47% των πολιτών (Prorata) δηλώνει πλέον ότι αντιπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ συμπάθεια εκδηλώνει το 48%. Επιπλέον, η πτώση της δημοφιλίας κορυφαίων υπουργών προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα στην κυβέρνηση, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια του δομικού ανασχηματισμού.

Για ποιους χτυπά η καμπάνα

Η «ανταρσία» του Χρήστου Σταϊκούρα στην πρόσθετη δομή προσφύγων στις Θερμοπύλες θορύβησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρωθυπουργική ενόχληση -που εκφράστηκε μέσω τηλεφώνου στον υπουργό- έγκειται στην επιλογή του βουλευτή Φθιώτιδας να στηλιτεύσει «την εσφαλμένη επιλογή» της κυβέρνησης στην προσωπική του ιστοσελίδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι “γαλάζια” στελέχη στην περιοχή βάλλουν κατά του Νότη Μηταράκη για να… ακούσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο αποδίδουν τη δυσαρέσκεια του κ. Σταϊκούρα στο «καπέλωμα» που του επεφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζοντας τον Θεόδωρο Σκυλακάκη αρμόδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων που θα προέλθουν από το ταμείο ανάκαμψης.

Τα πρωθυπουργικά σκάγια στο υπουργικό συμβούλιο περιελάμβαναν τους Νίκη Κεραμέως και Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται εκνευρισμένος διότι ο υπουργός Εσωτερικών (20 Αυγούστου) έσπευσε να ανακοινώσει την ετοιμότητά του για τη χορήγηση δωρεάν μασκών στα σχολεία, την ίδια ημέρα που η υπουργός δήλωνε ότι η μάσκα είναι «προσωπικό εργαλείο». Τα πρωθυπουργικά νεύρα οξύνθηκαν ωστόσο και με την επιλογή της υπουργού Παιδείας να δηλώσει «αναρμόδια» για το φιάσκο με τις μάσκες-αλεξίπτωτα δείχνοντας προς τη μεριά του υπ. Εσωτερικών. Το γεγονός ωστόσο ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε «παιδαγωγικό μέτρο» την εκδικητική εξαίρεση των μαθητών που συμμετέχουν στις καταλήψεις από την τηλεκπαίδευση ερμηνεύεται ως γενικότερη στήριξή του προς την υπουργό Παιδείας.

Αιχμές Θεοδωρικάκου προς Κεραμέως

Ωστόσο ο κ. Θεοδωρικάκος το φύλαγε μανιάτικο στην κ. Κεραμέως. Αγνοώντας τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε προχθές το απόγευμα σε βιτριολικό τόνο: «Χαλάει το αφήγημα του καθόλου ευαίσθητου για τον φτωχότερο κόσμο πρωθυπουργού! Το αφήγημα του ανθρώπου που είναι ακραία νεοφιλελεύθερος και δεν νοιάζεται. Κάποιοι ενοχλούνται επειδή βρέθηκε λύση»…

Στις Πρέσπες πνίγεται η κυβέρνηση

Η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προκαλεί vertigo στο Μαξίμου. Ήδη από την «σαμαρική» όχθη εξυφαίνονται εκβιαστικά σενάρια που επιχειρούν να καταστήσουν όμηρο τον πρωθυπουργό ενόψει του φημολογούμενου σαρωτικού ανασχηματισμού. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν στελέχη από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού:

Σε περίπτωση που οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πραγματοποιηθούν άμεσα και χωρίς τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά, τότε στην ονομαστική ψηφοφορία για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία εξετάζεται το σενάριο της αποχής έως και 20 βουλευτών. Ειδάλλως, αν προηγηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία του ανασχηματισμού, εξετάζεται η εκδοχή να απέχει μόνο ο Αντώνης Σαμαράς από την ψηφοφορία. Ο πρώην πρωθυπουργός θα «επιτρέψει» στους βουλευτές της επιρροής του να υπερψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας αναμένοντας την ανταπόδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: Η Αυγή