«Όχι» από Οξφόρδη στην Κεραμέως

από Stavros Giakouvis

Του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου

Kατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ τάσσεται το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford UCU) που, χθες, προχώρησε σε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους των ελληνικών Πανεπιστημίων, φοιτητές κ.ά. που αντιτίθενται στην ίδρυση ενός τέτοιου σώματος.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση που έρχεται από το εξωτερικό να χαλάσει τη μυθολογία που αναπτύσσεται από στελέχη της κυβερνώσας παράταξης γύρω από τη φύλαξη όλων των φημισμένων διεθνώς Πανεπιστημίων από αστυνομικά σώματα.

Η Οξφόρδη μπήκε στην ελληνική ατζέντα μετά την παρέμβαση του Αντώνη Τζανακόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και αδερφού του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Εδώ βλέπετε την αστυνομία του Πανεπιστημίου να περιπολεί στην Οξφόρδη. Α, δεν τη βλέπετε; Δεν υπάρχει, γι’ αυτό», είχε σχολιάσει στο twitter, στις 15 Ιανουαρίου, δεχόμενος τα πυρά της Ν.Δ. και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.

Η συζήτηση στράφηκε γύρω από το εάν έχει τελικά αστυνομικό σώμα φύλαξης το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο, με το σωματείο της Οξφόρδης να επισημαίνει ότι δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία και ότι τη φύλαξη των χώρων αναλαμβάνουν υπάλληλοι του Πανεπιστημίου.

Έκφραση αλληλεγγύης

Σύμφωνα ακόμη με το Oxford UCU, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδρύσει ειδικό αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια, χωρίς εκτεταμένη διαβούλευση και χωρίς να έχει ερευνήσει πλήρως εναλλακτικές λύσεις, είναι ανησυχητική.

Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους/ισσες που υπηρετούν στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στους φοιτητές/τριες, γονείς και πολίτες που αντιτίθενται στην ίδρυση ειδικής πανεπιστημιακής αστυνομίας, μια κίνηση που δεν φαίνεται ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, όπως είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για φύλαξη) και οι περικοπές προσωπικού.

Σημειωτέον ότι η ένωση πανεπιστημίων και κολεγίων (UCU) αντιπροσωπεύει περισσότερους από 130.000 ακαδημαϊκούς, λέκτορες, ερευνητές, διοικητικούς, βιβλιοθηκονόμους κ.ά. στα Πανεπιστήμια και στους λοιπούς εκπαιδευτικούς θεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών