Ο Σάντσεθ θα εκπροσωπήσει τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

από Βασίλης Σπυριδάκης

Δεν θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, για τη συνέχεια της Συνόδου Κορυφής, με αντικείμενο την εξεύρεση συμβιβασμού για τα κορυφαία πόστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων του ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Τον κ. Τσίπρα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

«Είμαστε κοντά, αλλά όχι ακόμα», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών, αποχωρώντας απ’ τη Σύνοδο.

Σχολιάζοντας τις διεργασίες στη Σύνοδο Κορυφής, μέσω Twitter, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας Μ.Βέμπερ». «Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαίρει την Ευρώπη κι η οποία τελικά απορρίφθηκε», συμπληρώνει.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «καταγράφηκε επίσης μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φ. Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών».

Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από τις Βρυξέλλες για το Ηράκλειο, όπου στις 20.30 θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.