Ο Ερντογάν «παγώνει» τις έρευνες του Oruc Reis

από Stavros Giakouvis

Μετά από αρκετές ημέρες έντασης και τοποθετήσεων σε υψηλούς τόνους, η Άγκυρα φαίνεται να υποχωρεί ελαφρώς για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σαφής ένδειξη αυτής της πρόθεσης αποτελούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη του διαλόγου και προανήγγειλε πάγωμα των ερευνητικών επιχειρήσεων.

Ο Ιμπραίμ Καλίν ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, «η κυρία Μέρκελ είχε έναν εποικοδομητικό ρόλο, αλλά δεν φτάσαμε κοντά στο χείλος του πολέμου όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ. Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας για εμάς. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα με την Ελλάδα. Όλοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κοινές έρευνες στις αμφισβητούμενες περιοχές. Όπως είπε ο πρόεδρος Ερντογάν ‘Ας είμαστε εποικοδομητικοί, ας περιμένουμε για λίγο’. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματά μας μεταξύ μας. Δεν μπορείτε να περιμένετε αποτελέσματα χρησιμοποιώντας την ένταξη στην Ε.Ε. ως εργαλείο πίεσης».

Σημειωτέον ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο ήταν έτοιμο να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας κάτω από το Καστελόριζο, βρίσκεται πλέον αγκυροβολημένο μέσα στο λιμάνι της Αττάλειας.