Νέα ανατροπή με lockdown έως τα Χριστούγεννα

από Stavros Giakouvis

Της Μαρίνας Αλεξανδρή

«Τελικά δεν ήταν στατιστική ανωμαλία…»: Με αυτό το σχόλιό του στο twitter ο καθηγητής Γεννετικής Μανώλης Δερμιτζάκης έδωσε χθες το βράδυ το στίγμα της άσχημης τροπής που παίρνει η πανδημία στην Ελλάδα.

Τα χθεσινά στοιχεία – 2.186 νέα κρούσματα, 89 θάνατοι και 613 διασωληνωμένοι – επιβεβαίωσαν τους φόβους που εξέφραζαν από την Δευτέρα ήδη και ο καθηγητής Δερμιτζάκης και πολλοί ακόμη συνάδελφοί του για επιδείνωση αντί για βελτίωση της επιδημιολογική κατάστασης. Και μαζί κλείδωσαν και την παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου, με ισχυρή προοπτική επέκτασης του έως τις 21 του μήνα και διατήρησης αυστηρών περιορισμών και μέσα στις γιορτές.

Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από νωρίς το μεσημέρι στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την επιτροπή Τσιόδρα. Η επιστημονική εισήγηση ήταν κατηγορηματική υπέρ της παράτασης των μέτρων, με τους επιδημιολόγους να δείχνουν ως αρνητικούς καταλύτες τρία στοιχεία: Τον πολύ υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων και την παράλληλη μικρή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την επιμονή του δείκτη θετικότητας του κοντά στο 10% – όταν το πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας τοποθετείται στο 4% -, και την σχεδόν ανύπαρκτη μείωση στα νέα κρούσματα που παραμένουν σταθερά πάνω από τις 2.000.

Μέλη της επιτροπής επεσήμαναν πως τα κρούσματα θα έπρεπε να έχουν πλέον υποχωρήσει κάτω από τα 1500 ημερησίως, ένα όριο από το οποίο ακόμη απέχουμε πολύ. Ειδικά στην Αττική, δε, διαπιστώνεται ακόμη και ελαφρά αυξητική τάση σε σχέση με τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας.

Η εικόνα, όπως τονίστηκε, δεν είναι ενθαρρυντική ούτε στην Θεσσαλονίκη, όπου το ιικό φορτίο παραμένει βαρύ όπως προκύπτει και από το αποτύπωμα του κορονοϊού στα λύματα της πόλης.

Στο δε πολιτικό ερώτημα γιατί η ένταση της πανδημίας δεν κάμπτεται παρά το lockdown του ενός μήνα, η απάντηση ήταν πως η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ξεκίνησε από εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κρουσμάτων, ειδικά στην βόρειο Ελλάδα – με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις συνέπειες του ανεξέλεγκτου ανοίγματος του τουρισμού το καλοκαίρι, αλλά και για την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας τον περασμένο Οκτώβριο σε σχέση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

«Τον Οκτώβριο η κατάσταση είχε ξεφύγει πια εντελώς», είναι η χαρακτηριστική επισήμανση μέλους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός ανατρέπεται για μια ακόμη φορά. Πιθανότατα εντός της ημέρας ο Στέλιος Πέτσας θα ανακοινώσει την παράταση του lockdown, κατ΄αρχάς έως τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα γίνει τελικά και το προγραμματισμένο για αύριο πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έσπευσε από χθες το βράδυ να προϊδεάσει για το λεγόμενο light lockdown μακράς διάρκειας, δηλώνοντας ότι μπαρ και νυχτερινά δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο, αφήνοντας απολύτως μετέωρο το τι θα γίνει με την υπόλοιπη εστίαση και επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ότι είναι μάλλον απίθανο να ανοίξουν και τα σχολεία πριν από τις γιορτές.

«Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί», δήλωσε, και οι πληροφορίες λένε πως η εισήγηση των ειδικών, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι να μην ανοίξουν ούτε τα Δημοτικά έως τα Χριστούγεννα, παρά την πίεση που ασκείται από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

Κατά τις πληροφορίες, σε άμεσο χρόνο, ήτοι για το διάστημα έως τα μέσα Δεκεμβρίου, το μόνο που εξετάζεται είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με εποχικά είδη, τα κομμωτήρια και στην συνέχεια το λιανεμπόριο.

Από εκεί και πέρα, η λειτουργία και της εστίασης και των σχολείων παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, στον Ιανουάριο και τα πάντα επαφίενται στην έλευση του εμβολίου. Εκεί επιμένει να επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση, εκεί στρέφει την διαχείριση της πανδημίας κι εκεί εξαντλεί και τον – επικοινωνιακό πάντα – σχεδιασμό της.

Πηγή: tvxs.gr