«Να προστατευτούν οι μάρτυρες», η εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς προς ΕΛΑΣ

από Stavros Giakouvis

Νέα εξέλιξη προκύπτει στην πολύκροτη υπόθεση με την προστασία της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis. Με έγγραφό του προς το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, ο Επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, επισημάνει την υποχρέωσή τους να τηρήσουν τη σχετική ΚΥΑ για την προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης.

Ο Π. Μπρακουμάστος, διαβιβάζει τη σχετική αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο για την τήρηση της σχετικής ΚΥΑ για το καθεστώς των μαρτύρων. Στο έγγραφο του ζητεί να προβούν στις επιβαλλόμενες από το σχετικό πλαίσιο προβλέψεις, στη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η σχετική ΚΥΑ 429/2018 προβλέπει επακριβώς τον τρόπο εξέτασης σύμφωνα με τις σχετικές ηλεκτρονικές υποδομές στη ΓΑΔΑ, ο οποίος προστατεύει ρητά την αποκάλυψη οποιουδήποτε χαρακτηριστικού η στοιχείου ταυτότητας των μαρτύρων και απαγορεύει οποιαδήποτε προσωπική επαφή.

Ο Π. Μπρακουμάτσος, παρότι «δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα της Προανακριτικής», χαρακτηρίζεται τους μάρτυρες «υπό καθεστώς προστασίας».

Άρειος Πάγος: Συνεχίζουν να είναι προστατευόμενοι οι μάρτυρες

Δεν συνιστά ποινική ευθύνη η μη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ξεκαθάρισε χθες πηγές του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ότι η μόνη αρμόδια σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.