Να φύγει η δικογραφία της Novartis από τους ανακριτές διαφθοράς ζητά ο Άρειος Πάγος

από Stavros Giakouvis

Ο Άρειος Πάγος ζητά να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis απ’ τους ανακριτές κατά της διαφθοράς που είναι σύμφωνα με τον νόμο, οι αρμόδιοι για να την διερευνήσουν μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς για όλα τα σκέλη της υπόθεσης.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθήνας προκειμένου, με αιτιολογία την αποφυγή της πολυδιάσπασης της έρευνας, να ανατεθεί αυτή σε ειδικούς εφέτες ανακριτές.

Υπενθυμίζεται ότι σκέλη της υπόθεσης, που σε μεγάλο βαθμό είναι ακόμα ανοικτή στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, έχουν διαβιβαστεί μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όπως είναι οι Κωνσταντίνος Φρουζής πρώην αντιπρόεδρος της Novartis και ο καθηγητής Ν. Μανιαδάκης, σύμβουλος πρώην υπουργών για το φάρμακο, σε ανακριτές κατά της διαφθοράς, καθώς έτσι ορίζει ο νόμος Ν. 4022/2011 για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις.

Παρά λοιπόν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι από τις υποθέσεις που υπάγονται στον εν λόγω νόμο του 2011, ο κος Πλιώτας προχώρησε σε αυτή την κίνηση και με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννη Μοραΐτακη, ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας των εφετών.

Κατά τον κ. Πλιώτα θα πρέπει η μεγάλη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis να ανατεθεί σε σε 2-3 ή και περισσότερους εφέτες, αν κριθεί αναγκαίο, για να ολοκληρωθεί τάχιστα ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης.

Κάτι που αν γίνει δεκτό σηματοδοτεί τελικά μεγαλύτερη καθυστέρηση στις εξελίξεις καθώς οι νέοι ανακριτές θα πρέπει να μελετήσουν από την αρχή τις δικογραφίες. Ενώ θα μπορούσε όλες οι υποθέσεις να συγκεντρωθούν και να ανατεθούν, χωρίς να χρειαστεί σύγκληση ολομέλειας, στους αρμόδιους κατά το νόμο ανακριτές κατά της διαφθοράς.