Μπάχαλο στη ΝΔ με τους προστατευόμενους μάρτυρες: Δεν γνωρίζουν πώς θα καταθέσουν!

από Βασίλης Σπυριδάκης

Νέα ανατροπή σημειώνεται στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αλλά και αναταραχή στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας γύρω από την υπόθεση της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων. Οι δύο μάρτυρες καταθέτουν στις 16.00 της Τρίτης στη ΓΑΔΑ αλλά χωρίς να είναι σαφές τι προκρίνει η πλειοψηφία.

Πριν από λίγη ώρα και ενώ ήταν ακόμη σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου εξετάζεται η μάρτυρας Κυβέλου, σημαίνον πρόσωπο από την πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή, φέρεται να ανέτρεψε τη στάση της ΝΔ απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Νοvartis, όπως μάλιστα καταγράφηκε σε επίσημο τόνο και διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ, με την αντίστοιχη επιχειρηματολογία.

Σύμφωνα με τη θέση αυτή, δεν υπάρχει δεδομένη απόφαση για εξέταση των μαρτύρων την Τρίτη στη ΓΑΔΑ χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, κάτι που προκαλεί ήδη τεράστια πολιτική σύγκρουση. Μάλιστα, το πρόσωπο που ευθύνεται για τη διαρροή, υποστηρίζει ότι «η πλειοψηφία δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους αλλά να καταθέσουν όπως ακριβώς και ενώπιον των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Μόνο που η ΝΔ έχει διαρρεύσει από την πλευρά της ότι είχαν καταθέσει αυτοπροσώπως αλλά οι ίδιοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε επιστολή τους προς την Προανακριτική δηλώνουν ρητά ότι κατέθεσαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά!

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι κυρίως εσωτερικό αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr για αρκετές ώρες στο γραφείο του στη Βουλή βρέθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αποκάλυψης και εξόντωσης των προστατευόμενων μαρτύρων και βρίσκεται σε γραμμή αμφισβήτησης της ηγεσίας της ΝΔ. Οι κινήσεις αλλά και οι διαρροές προς τα ΜΜΕ φαίνεται ότι απηχούν τις θέσεις Σαμαρά αλλά και αυτές του διωκόμενου ήδη Α. Λοβέρδου, που κινείται στην ίδια γραμμή και εκφράζεται μέσα από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στην Προανακριτική.

Όμως, μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από τη Βουλή, η αρχική γραμμή αρχίζει να αμφισβητείται και να συσκοτίζονται οι ακριβείς προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων της Νovartis. Κυρίως φαίνεται ότι δεδομένης της ακραίας επιλογής που συνιστά η απόπειρα αποκάλυψης των προστατευόμενων μαρτύρων, ενδεχομένως να δημιουργείται και εσωτερικό ρήγμα στη ΝΔ.

 Επιστολές προστατευόμενων μαρτύρων «ακυρώνουν» ΝΔ

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με επιστολές τους που απέστειλαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, επισημαίνουν την ανάγκη προστασίας της ανωνυμίας τους, ενώ διαψεύδουν σε ανύποπτο χρόνο ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από βουλευτές της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή πως έχουν καταθέσει αυτοπροσώπως στον Άρειο Πάγο. Κυρίως, βέβαια, δηλώνουν στον πλέον κατηγορηματικό τόνο, ότι δεν επιθυμούν να καταθέσουν χωρίς προστασία.

Τι αναφέρουν στις επιστολές

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» στην επιστολή της επισημαίνει ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει με κανένα τρόπο την κατάθεση χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων καθώς και ότι έχει καταθέσει με φυσική παρουσία μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας διαφθοράς, προκειμένου να τεθεί σε καθεστώς προστασίας.

Όσον αφορά στην πρόσφατη κατάθεση στον Άρειο Πάγο σημειώνει “εξετάστηκα έπειτα από κλήση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη ως μάρτυρας στα πλαίσια της Προκαταρκτικής Εξέτασης που διενεργείται για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis αφού προηγουμένως τηρήθηκαν όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία της ταυτότητάς μου, του προσώπου κλπ στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της ένορκης κατάθεσης μου έχει ήδη περιέλθει σε γνώση της Προανακριτικής Επιτροπής”.

Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» στην επιστολή του αναφέρεται στο σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει για αντίποινα σε βάρος του αλλά και κίνδυνο της ζωής του και της οικογένειάς του, αν καταθέσει με φυσική παρουσία και επαναλαμβάνει ότι ενώπιον του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέθεσε με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά με τις επιστολές του καταγράφουν την άρνησή τους να καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά αλλά προσθέτουν ότι όσα γνώριζαν για την υπόθεση είναι ήδη σε γνώση της Προανακριτικής Επιτροπής και, προφανώς, δεν γνωρίζουν κάτι σχετικό με το αντικείμενο της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.