Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος, κάηκε ολοσχερώς το ΚΥΤ (upd)

από Βασίλης Σπυριδάκης

Θλίψη προκαλούν οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στη Μόρια, καθώς με το πρώτο φως της μέρας αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Ο καταυλισμός των προσφύγων, στον οποίο διαβιούν πάνω από 12.000 άνθρωποι έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη. Για να αποφύγουν τον αστυνομικό κλοιό, πολλοί πρόσφυγες έχουν διαφύγει στα βουνά.

 Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό (σ.σ.: περί τα 35 άτομα) ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Μόρια

Οι τραγικές εξελίξεις στο ΚΥΤ της Μόριας βρήκαν απροετοίμαστη την κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες σε εκτίμηση της κατάστασης ενώ θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημέρωσε πως κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα θα επισκεφθεί τη Μόρια ενώ το απόγευμα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα ενημερώσεις τους διαπιστευμένους συντάκτες και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.