Μετά τις παλινωδίες αναζητούνται λύσεις σε τηλεδιασκέψεις για τον κορονοϊό

από Stavros Giakouvis

Μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, εστίες διασποράς σε πολλές περιοχές της χώρας, νέα μέτρα και αυξανόμενη κριτική για το κυβερνητικό έργο στη διαχείριση της πανδημίας συνθέτουν το σκηνικό των τελευταίων ημερών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός επιλέγει τον δρόμο των… τηλεδιασκέψεων με την κυβέρνηση να επιχειρεί να δώσει εικόνα ετοιμότητας και λειτουργικής αντιμετώπισης των νέων προβλημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να γίνει αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης και να δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα για την πανδημία.

Πηγές του Μαξίμου, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι τηλεδιασκέψεις αυτές θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή) σε μια προσπάθεια να πλασάρουν την εικόνα της πιο ενεργής ανάληψης δράσης, η οποία, όμως, καταδεικνύει και την αυξανόμενη ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Επιχείρηση: πρόστιμα

Στο πλαίσιο της επιβολής των νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και της επικοινωνιακής διαχείρισης της νέας κατάστασης, η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν σαφάρι ελέγχων σε επιχειρήσεις ανά τη χώρα και σε μέσα μαζικής μεταφοράς επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων και την αυστηροποίηση των ελέγχων, χωρίς ωστόσο να προβεί σε ανάλογη αυτοκριτική για τη χαλάρωση της στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά επέτρεψε τη νέα έξαρση της νόσου στη χώρα.

Το «φιάσκο» με τα πλοία

Εν μέσω ανακοινώσεων Χαρδαλιά, επιβολής μάσκας και αυστηρών ελέγχων, χθες, ανακοινώθηκε μία κυβερνητική κίνηση η οποία προκάλεσε έκπληξη.

Η απόφαση για αύξηση της πληρότητας στα πλοία σε 85% από 65% (για πλοία με καμπίνες) και 80% από 60% (για πλοία χωρίς καμπίνες) προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς, μόλις πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είχε απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα