Μέχρι πέρυσι η ΝΔ χαρακτήριζε «επιζήμια» την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης! (video)

από Stavros Giakouvis

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοίνωσε σήμερα στη βουλή, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ωστόσο πριν από ένα χρόνο ο ίδιος και το κόμμα του θεωρούσαν επιζήμια αυτή την επιλογή!

Ειδικότερα, όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός αναφορικά με τη δρομολόγηση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε τασσόταν αναφανδόν. Ξεσπάθωνε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την ότι χωρίζει τη χώρα στη μέση και οξύνει την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χαρακτήριζε μάλιστα μια τέτοια απόφαση επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, υποστηρίζοντας πως ενισχύει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Χαρακτηριστικές ήταν οι επίσημες δηλώσεις και ομιλίες στη Βουλή του τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του τον Οκτώβρη του 2018, ο κ. Κουμουτσάκος έλεγε ότι: «Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα».