Με εντολή Άδ. Γεωργιάδη γινόταν η τιμολόγηση φαρμάκων

από Stavros Giakouvis

Στο γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη δίνονταν οι τιμές στα φάρμακα όταν ήταν υπουργός Υγείας! Την αποκάλυψη κάνει ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων που τονίζει ότι τα Δελτία Τιμών Φαρμάκων, έρχονταν έτοιμα από το γραφείο του υπουργού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Αυγής», η επιβαρυντική για τον Άδ. Γεωργιάδη αποκάλυψη περιλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει σταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιανουαρίου 2019 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτος φέρεται να έχει καταθέσει ενόρκως στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Αυτή η κατάθεση εστάλη προσφάτως στην Προκαταρκτική. Επισημαίνεται ότι ο Στ. Ευαγγελάτος ήταν προϊστάμενος της Διεύθυνσης από τον Ιούλιο του 2013 έως τα μέσα του Ιουνίου του 2014, δηλαδή την περίοδο κατά την οποία ήταν υπουργός Υγείας ο Αδ. Γεωργιάδης. Επομένως από όλα όσα περιγράφει στην κατάθεσή του προκύπτει ότι ο Αδ. Γεωργιάδης ή οι συνεργάτες του έκαναν την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς το Δελτίο Τιμών στελνόταν έτοιμο από το υπουργικό του γραφείο στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας!

Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλαγές στις τιμές

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Αυγής», στην κατάθεσή του στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης ο Στ. Ευαγγελάτος περιγράφει ως εξής το πώς γινόταν η τιμολόγηση: «Αρμόδια κατά τον νόμο είναι η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προϊσταμένου, οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της υπηρεσίας.

Ερχόταν στην υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης. Η εντολή του υπουργού στη συνέχεια συμπεριλαμβανόταν στα ‘έχοντας υπ’ όψιν’ της υπουργικής απόφασης τιμολόγησης».

Οι επιθεωρητές ρώτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και αν μπορούσε η Διεύθυνση Φαρμάκων να κάνει αλλαγές στις τιμές. Η απάντηση του Στ. Ευαγγελάτου ήταν αρνητική, καθώς, όπως φέρεται να ανέφερε, επρόκειτο περί πολιτικής απόφασης!

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι πολιτική απόφαση, κάτι το οποίο προκύπτει από την ευθεία εντολή του υπουργού προς την αρμόδια διεύθυνση», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Ουδέποτε συμμετείχα σε κάποιου είδους συνάντηση με θέμα σχετικό με τη διαδικασία της τιμολόγησης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη μου».

Πηγή: Η Αυγή