Μαθήτρια προς Κ. Μητσοτάκη: «Ο Γιάννης είναι Έλληνας και η συμπεριφορά σας υποκριτική»

από Βασίλης Σπυριδάκης

Η επιστολή της 17χρονης μαθήτριας Σ.Ε. προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο και καταγγέλλει για υποκριτική στάση στο θέμα της ιθαγένειας για τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών με αφορμή τα “μπράβο” στον Γιάννη Αντετοκούμπο ενώ ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει το νόμο για την ιθαγένεια το 2015.

Ολόκληρη η επιστολή, όπως δημοσιεύτηκε αυτούσια:

Αξιότιμε κύριε Μητσοτάκη,

Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση σας στο twitter για τον διεθνούς φήμης Έλληνα μπασκετμπολίστα, Γιάννη Αντετοκούμπο, τον οποίο εγκωμιάζεται.

Αρχικά, όμως ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή. Στις 24 Απριλίου του 2010, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, εκδίδει τον νόμο 3838/2010 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Ο ν.3838/2010, αφορά την υπό προϋποθέσεις απονομή της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, και αποτελεί εισήγηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του τότε υπουργού εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση. Τον Φεβρουάριο του 2013 επι κυβέρνηση Αντωνη Σαμαρά, ο νόμος 3838/2010 κρίνεται αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Εσείς ο ίδιος στη ψηφοφορία του 2015 καταψηφίσατε τον νόμο αυτό.

Αρχικά, από τη στιγμή που καταψηφίσατε το νομοσχέδιο αυτό, σημαίνει πως είστε αντίθετος στην απονομή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών. Παρόλα αυτά δε παραλείψατε να αναφερθείτε στον Γιάννη Αντετοκούμπο, με τόσο καλά λόγια (τα οποία πραγματικά του αξίζουν και με το παραπάνω) θεωρώντας τον Έλληνα. Ο Γιάννης σαφώς και είναι Έλληνας, και η συμπεριφορά σας υποκριτική.

Χρησιμοποιείται το άτομό του, την δικιά του επιτυχία, για δικά σας εμπορικά συμφέροντα.

Τοποθετηθείτε ανοιχτά λοιπόν, και μη κρύβεστε πίσω απο το δάχτυλό σας για ψηφοθηρικούς λόγους.

Προσωπικά, θυμάμαι -αν και σε μικρή ηλικία- πως μέχρι τον Ιούνη του 2015, αγωνιούσα για την όποια απόφαση που θα αφορούσε τον νόμο περί ιθαγένειας.

Φυσικά η ελληνική ιθαγένεια δε θα καθόριζε το πόσο Ελληνίδα νιώθω και ούτε θα επηρέαζε την αγάπη μου για την Ελλάδα. Εαν δεν τη λάμβανα πάλι το ίδιο Ελληνίδα θα ένιωθα, πάλι το ίδιο θα αγαπούσα την Ελλάδα. Φυσικά όμως αυτό το χαρτί θα μου εξασφάλιζε την αποδοχή από το ελληνικό κράτος, τα δικαιώματα ενός Έλληνα πολίτη. Να τονίσω πως ο λόγος που ένας μετανάστης θέλει να αποκτήσει Ελληνική ιθαγένεια, δεν είναι τα επιδόματα(τα οποία δεν είναι τρόπος ζωής), αλλά σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η έννοια του πολίτη συνοδεύεται από άλλες δύο αλληλένδετες έννοιες δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εννοείται τότε, πως ο άνθρωπος που ζεί, έχει γαλουχηθεί στην Ελλάδα, εργάζεται και πληρώνει φόρους, να έχει τα ίδια δικαιώματα με εσάς.

Τέλος, κατανοώ την επιφυλακτικότητα σας σε ένα τέτοιο λεπτό ζήτημα, κατανοήστε κι εσείς όμως πως η περιθωριοποίηση των ξένων δεν ωφελεί, αντιθέτως κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε εχθρούς κι όχι φίλους. Πάνω από όλα όμως είναι ντροπή να ανήκετε σε μια παράταξη που εμπεριέχει τη λέξη “δημοκρατία”, να ζείτε στη χώρα που γεννήθηκε η έννοια αυτή, και όμως οι απόψεις σας να μην διαφέρουν από αυτές της Χρυσής Αυγής.

Αν αναδειχτείτε πρωθυπουργός στις 7 Ιουλίου, γνωρίζω πως δε θα φροντίσετε ιδιαίτερα για τους μετανάστες, εύχομαι όμως να μην υποβαθμίσετε τη θέση τους ακόμα πιο πολύ!

Με όλο το σεβασμό,
Μαθήτρια, 17 ετών
Σ.Ε

Πηγή: Αυγή