«Μας πρόδωσαν» λένε αριστούχοι που δεν μπαίνουν στις σχολές επιθυμίας τους

από Aris

Κόλαφος είναι η απάντηση που έδωσαν ο Διονύσης και η Φωτεινή, δυο από τους μαθητές που αν και αρίστευσαν, δεν μπορούν να μπουν στη σχολή πρώτης προτίμησής τους με το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως. Μιλώντας στο Kontra ο Διονύσης που αν και αρίστευσε δεν μπορεί να μπει στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, δήλωσε απογοητευμένος από την απάντηση που έδωσε μέσα στη Βουλή η Νίκη Κεραμέως όταν ο Αλέξης Τσίπρας διάβασε την επιστολή του αριστούχου μαθητή και της ζήτησε να του απαντήσει.

Με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα την απάντηση και απογοητεύτηκα. Μάλλον η κα. Κεραμέως δεν γνωρίζει τι αλλαγές έχει επιφέρει στο εκπαιδευτικό σύστημα» είπε ο Διονύσης επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας τους αιφνιδίασε αφού προχώρησε σε δομικές αλλαγές είκοσι ημέρες πριν από τις εξετάσεις. Και όπως είπε μέσα σε αυτές τις είκοσι ημέρες έπρεπε να αναπληρώσουν προετοιμασία 1,5 έτους στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο, τη στιγμή που τα σχολεία ήταν κλειστά και αυτά τα μαθήματα πρέπει να γίνονται μόνο δια ζώσης. Παράλληλα όπως είπε δεν έχουν όλοι οι μαθητές τη δυνατότητα να κάνουν φροντιστήριο ή ιδιαίτερο και σε αυτά τα μαθήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φωτεινή που αν και συγκέντρωσε 21.950 μόρια βλέπει το όνειρό της για την εισαγωγή της στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ να συντρίβεται για μόλις 0,3 μόρια που της υπολείπονται από το βαθμό που πήρε στο ελεύθερο σχέδιο. «Μας πρόδωσαν» λέει η αριστούχος των Πανελλαδικών επισημαίνοντας τον παραλογισμό του συστήματος που εισήγαγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μαθητές που έγραψαν έως και 5.000 μόρια λιγότερα από εκείνην να μπορούν να μπουν στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ από την οποία εκείνη κόπηκε.

Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές της φετινής χρονιάς εκτός απ’ το γεγονός ότι βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας, να καλούνται να καλύψουν κανονικά την αντίστοιχη ύλη, ήρθαν αντιμέτωποι και με το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ειδικότητα της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής. Με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός Α.Ε.Ι. 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με τη περσινή χρονιά, καθώς και ότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες κενές θέσεις σε περιφερειακά Α.Ε.Ι., με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στατιστικά του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι «κόβονται» από την ΕΒΕ περίπου 15.000 υποψήφιοι. Παράλληλα, άλλοι 15.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων διότι δεν χωράνε στον προσφερόμενο αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων. Ετσι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, το 1/3 των υποψηφίων, «κόβονται» ή δεν «χωράνε» στα Πανεπιστήμια, όπως ανέδειξε και ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».