Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

από Βασίλης Σπυριδάκης

Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, δήλωσε πως το ΔΝΤ «θα παραμείνει στο πρόγραμμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», εννοώντας χρηματοδοτικά ή συμβουλευτικά.

Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με οικονομική στήριξη ή μόνο με επίβλεψη, η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε:

«Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τότε θα υπάρξει μια ας πούμε “αποκάλυψη”, η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε, θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ».

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε μετά την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Διεθνή Οργάνωση Εργασίας). Στο περιθώριο της συνάντησης, η Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε και κατ’ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ.

Το σενάριο του «βελούδινου διαζυγίου»

Η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ρόλο που θα έχει το Ταμείο, ωστόσο όλες οι πληροφορίες, τόσο από το Βερολίνο όσο και από τις Βρυξέλλες, δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο, αν όχι ειλημμένη απόφαση, είναι της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα σενάριο που φαίνεται να βλέπει θετικά και η ελληνική κυβέρνηση η οποία, σταθμίζοντας τα δεδομένα, θεωρεί πως η επίδραση που θα έχει η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην συμφωνία για το χρέος θα είναι διαχειρίσιμη ενώ, στον αντίποδα, θα εκλείψει ο πιο σκληρός έως τώρα παράγοντας πίεσης υπέρ της διαρκούς λιτότητας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κι εάν δεν υπάρξει θεαματική ανατροπή, εκείνο που πλέον αναζητείται είναι η φόρμουλα μιας ομαλής απεμπλοκής – ήτοι, η φόρμουλα με βάση την οποία το ΔΝΤ θα διατηρήσει απλό ρόλο τεχνικού συμβούλου στην μεταμνηνονιακή εποπτεία αλλά, ταυτοχρόνως, θα στείλει κι ένα σήμα μεσοπρόθεσμης έστω βιωσιμότητας του χρέους που θα διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.