Κορονοϊός: «Κραχ» στο ελληνικό χρηματιστήριο – Πανικός και στις διεθνείς αγορές

από Stavros Giakouvis

Η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα μας οδηγεί το χρηματιστήριο από τα χαμηλά στα χαμηλότερα. Η είδηση ότι τα κρούσματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες ημέρες στην χώρα μας ήταν αρκετή ώστε, σε συνδυασμό με την κατάσταση στον Έβρο και την παγκόσμια εξάπλωση του ιού, ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στο -13% και στις 596 μονάδες στο πρώτο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμή κάτω από τις 600 μονάδες είχε να εμφανισθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο από τον Νοέμβριο του 2016. Λίγο μετά τις 11 η πτώση του Γενικού Δείκτη περιορίστηκε στο -10% με την ΔΕΗ να είναι στα 2,06 ευρώ (-39,41%), την Πειραιώς στο 1,25 ευρώ (-31,48%) και την Lamda Development στα 5,5 ευρώ (-29,94%). Από το σύνολο των μετοχών μόνο μία, και αυτή με συναλλακτική κίνηση 5 τεμαχίων, κινείται ανοδικά.

Πανικός και στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, κατακρημνίστηκαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market» καθώς ο αποκλεισμός τμημάτων της βόρειας Ιταλίας λόγω του κοροναϊού και η βουτιά κατά 30% των τιμών πετρελαίου επέτεινε τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Στις 10:07 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 6,1% και εισήλθε σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς που συνήθως ορίζεται ως πτώση κατά 20% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 βυθίστηκε σημειώνοντας πτώση 8,0%, με τις μετοχές των πετρελαϊκών μετοχών BP και Royal Dutch Shell να υποχωρούν πάνω από 20%. Η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη STOXX 600 ήταν αυτή της Tullow Oil, με βουτιά 57%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Πηγή: news247.gr