Κλιμάκωση καταστολής και αλλαγές στη χορήγηση ασύλου από το ΚΥΣΕΑ

από Stavros Giakouvis

Σκληρή πολιτική με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και άμεση εκκίνηση διαδικασιών επιστροφής στις χώρες προέλευσης για όσους απορρίπτεται το αίτημα τους υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προετοιμάζοντας επίσης επιχειρήσεις – «σκούπα» της αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα.

Τις σχετικές αποφάσεις έλαβε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Η προσγείωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα για το προσφυγικό θα έχει ακόμα πολλά επεισόδια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το ΚΥΣΕΑ για να αντιμετωπίσει την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η μεταφορά 1.002 προσφύγων με κριτήριο την ένταξή τους σε ευάλωτες ομάδες από τη Μόρια στον καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα.

Όπως έγινε γνωστό η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας ειδοποιήθηκε να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 πρόσφυγες, αριθμό – ρεκόρ από δημιουργίας του Κέντρου Υποδοχής. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του Κέντρου, ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης. Δηλωμένος στόχος είναι – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση αρνείται στην πράξη το δικαίωμα των ανθρώπων αυτών να διεκδικήσουν άσυλο.

Προαναγγέλθηκαν επίσης και επιχειρήσεις – «σκούπα» της αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης η μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε δομές της ενδοχώρας.

Τέλος αποφασίστηκε: Η προμήθεια 10 μικρών σκαφών για περιπολίες στους δρόμους των διακινητών και η «στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού», σε συνεννόηση με την ΕΕ.