Κέρκυρα: Τα μέτρα πήγαν περίπατο- Κοσμοσυρροή για τους «μπότηδες» (video)

από Stavros Giakouvis

Χιλιάδες «μπότηδες» έπεσαν και φέτος από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας για να διώξουν τα «μολύσματα» και μοχθηρά πνεύματα από το νησί, αλλά και να θυμίσουν την Ανάσταση του Κυρίου.

Οι εικόνες, ωστόσο, που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα μαρτυρούν εικόνες μεγάλου συνωστισμού.

Κάμερες κατέγραψαν ακόμα και τους αστυνομικούς να παρακολουθούν αμέριμνοι τους κατοίκους της πόλης να πετούν από τα μπαλκόνια πήλινους μπότηδες στο δρόμο, όπου χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολούθησαν το έθιμο, όπως κάθε χρόνο, σαν να μην υπάρχει πανδημία.

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο, ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, αλλά μόνο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Έτσι μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ναό επικράτησε το αδιαχώρητο.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει μεγάφωνα προτρέποντας τον κόσμο να διαλυθεί. Ακόμη κι αυτή η παρέμβαση πάντως ήταν… διακριτική.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες.

Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια, αυτά τα κομματάκια θα πάρουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία.

Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές.

Νωρίτερα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα «σείστηκε» από ένα «μεγάλο σεισμό», καθώς στις 6.00 το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, αναβίωσε το έθιμο του τεχνητού σεισμού που προκαλείται με θόρυβο, από το κούνημα όλων των εικόνων και των καντηλιών.

Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, στο προαύλιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Το έθιμο ακολουθείται πιστά από το 1574 όπου καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.