Καθηγητές κατά «Ellinika Hoaxes» για κατάργηση καλλιτεχνικών: «Όχι, δεν είναι Fake News!»

από Βασίλης Σπυριδάκης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια δημοσίευση των Ellinika Hoaxes, η οποία «βγάζει» fake news την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας και ψηφίστηκε στη Βουλή, δεν προβλέπεται η διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε καμιά από τις τάξεις του Λυκείου.

Την Τρίτη, μαζί με την είδηση του αλλαγών που επιφέρει το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και άλλα άρθρα σχολιασμού, το «γύρο του διαδικτύου» έκανε και ένα ακόμη άρθρο της ζωγράφου και υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Ζακύνθου, Ελένης Ζωγράφου, το οποίο είχε γραφτεί τελικά το 2013. Το εν λόγω άρθρο, που βρισκόταν – αρχικά χωρίς ημερομηνία – στο σάιτ της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και δημοσιεύτηκε στη συνέχεια στο εκπαιδευτικό σάιτ Alfavita, είχε γραφτεί με αφορμή τους σχεδιασμούς εκείνης της περιόδου, που επίσης προέβλεπαν κατάργηση των καλλιτεχνικών, αλλά σε όλες τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός της Α’ Γυμνασίου, κάτι που τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Αυτή ήταν και η μόνη διαφορά, καθώς στο εν λόγω άρθρο, που είχε πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή κατάσταση, εκφραζόταν η αντίδραση της καθηγήτριας καλλιτεχνικών και η επισήμασή της για τη σημασία των καλλιτεχνικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί ευρέως. Εκτός από τη διαφορά για την κατάργηση των καλλιτεχνικών όχι μόνο στο Λύκειο αλλά και στο γυμνάσιο, ανέφερε: «στερείται και τη διδασκαλία των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, αν και τα μαθήματα αυτά εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και η επίδοση σ’ αυτά είναι βασική προϋπόθεση για πολλές Ανώτατες Σχολές και Ιδρύματα της χώρας. Και επειδή αυτά παραμένουν ίδια με κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και μάλιστα έχουν πάντα υποχρεωτική τη βάση του 10, καταλαβαίνουμε ότι αυτού του είδους οι σπουδές θα αφορούν μόνο τις πλούσιες οικογένειες. Οι φτωχοί πλέον, δε δικαιούνται να έχουν ταλέντο. Γιατί ο Έλληνας μαθητής να μη μάθει τι ρυθμού είναι ο Παρθενώνας, ενώ ο Γερμανός και ο Γάλλος ξέρουν; Διότι εκπαιδεύεται για να γίνει ο υπηρέτης τους. Είναι η μόνη λογική εξήγηση. Γιατί ο καλλιεργημένος άνθρωπος είναι επικίνδυνος».

Στη δημοσίευση του άρθρου «πάτησαν» τα Ellinika Hoaxes, δημοσιεύοντας κείμενο με τίτλο «Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Η διάψευση ως «fake news» προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, αναγκάζοντας τελικά τον συντάκτη να προχωρήσει σε διόρθωση αναφέροντας πως καταργούνται τα καλλιτεχνικά από το Λύκειο.

Ενδεικτικά κάποια από τα σχόλια