Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι – Η απάντηση του ΥΠΕΞ

από Βασίλης Σπυριδάκης

Απάντηση στις σημερινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την αναχώρησή του για το Βερολίνο, δίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ και προσθέτει:

«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Nωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα, είχε αναφερθεί στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:

«Κάλεσαν τον Χαφτάρ στην Ελλάδα… Ο ίδιος πήγε εκεί, πόζαραν και έκαναν συναντήσεις, αφού δεν είχαν προσκληθεί, προσπαθώντας να δουν που θα οδηγήσει αυτό. Θα δούμε τι θα κάνει ο Χαφτάρ στη Γερμανία. Αλλά ο Μητσοτάκης το παιχνίδι το παίζει λάθος, δεν κάνει ορθά βήματα. Δεν ξεκίνησε καλά σε αυτή τη διαδικασία. Και στις σχέσεις με την Τουρκία δεν κάνει καλά βήματα. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μιλήσαμε μαζί του μιάμιση ώρα του εξηγήσαμε πράγματα όμως φαίνεται πως τα βήματα που γίνονται δεν είναι σωστά».

Αναφερόμενος στη σύνοδο για τη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι είναι μία ανοιχτή συζήτηση, ενώ δεν επιβεβαίωσε το προσχέδιο συμπερασμάτων λέγοντας «εγώ δεν έχω δει κανένα κείμενο».

«Είναι φυσικά προκλητικό ότι αυτή η σύνοδος γίνεται τώρα. Αλλά θεωρούμε τη συνάντηση του Βερολίνου σημαντικό βήμα. Οι ελπίδες δεν πρέπει να θυσιαστούν στον βωμό των φιλοδοξιών όσων εμπορεύονται την αιματοχυσία και το χάος» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.