Επίθεση «Ρουβίκωνα» σε γραφεία της ΛΑΡΚΟ για το θάνατο εργάτη

από Βασίλης Σπυριδάκης

Μέλη του Ρουβίκωνα εξαπέλυσαν επίθεση με βαριοπούλες σήμερα τα ξημερώματα σε γραφεία της ΛΑΡΚΟ επί της οδού Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι σπάζοντας την τζαμαρία πριν τραπούν σε φυγή.

Με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικής πληροφόρησης Ιndymedia η αναρχική ομάδα τονίζει ότι «οποιοδήποτε μεγαλοαφεντικό δε σέβεται ούτε εργαζομένους, ούτε δικαιώματα. Από την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ως τα εργατικά ατυχήματα-δολοφονίες, κράτος και αφεντικά συνεργάζονται στην καταπάτηση κάθε εργατικού δικαιώματος και αξιοπρέπειας των εργατών».

Ο «Ρουβίκωνας» αναφέρεται στον θάνατο ενός 36χρονου άνδρα από τη Λάρυμνα Φθιώτιδας σε εργατικό δυστύχημα τον περασμένο Ιούλιο, όπως και άλλων τεσσάρνω εργατών το 2003, το 2006, το 2013 και το 2014. σημειώνοντας ότι «άλλη μία εργατική δολοφονία που ήρθε να προστεθεί στη μακροσκελή λίστα των μακάβριων θανάτων. Και όλα αυτά χάρη στην απληστία των αφεντικών που στην εξίσωση του κέρδους δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή.

»Μα ποιος θα σταθεί απέναντι στα αφεντικά και ποια δικαιοσύνη θα τον δικαιώσει όταν οι μεγαλομέτοχοι συμποσιάζουν εις βάρος του, και ειδικά όταν αυτοί οι μεγαλομέτοχοι είναι το κράτος, η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ ΑΕ;»

Σε αυτό το σημείο η ομάδα τονίζει πως «αυτοί οι 3 είναι οι μέτοχοι στο θάνατο του 36χρονου και άλλων 4 εργατών. Αυτοί οι 3 συμποσιάζουν σαν τα όρνια πάνω από τα πτώματα τους. Αυτοί οι 3 είναι που συνεχίζουν να συντηρούν το σάπιο κουφάρι μιας εταιρείας, που αν δεν ήταν στα χέρια τους θα είχε χρεοκοπήσει προ πολλού. Αυτοί οι 3 είναι που προσπαθούν να «σώσουν» οποιοδήποτε χρέος ή σκάνδαλο συμβαίνει μέσα στην εταιρεία προκειμένου με νύχια και με δόντια να εξασφαλιστεί η λειτουργία της. Τα αφεντικά της ΛΑΡΚΟ ΑΕ είναι πίσω από νεφελώδη σκάνδαλα υπό την “κακή διαχείριση” του ισολογισμού της εταιρείας, πίσω από οφειλές ύψους 300 εκατομμυρίων στη ΔΕΗ, αλλά κυρίως, όπως κάθε αφεντικό, πίσω από τα σκάνδαλα απέναντι στους εργαζομένους τους».

Ο «Ρουβίκωνας» καταγγέλλει ότι «η ΛΑΡΚΟ ΑΕ, εκτός από το να μην τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το εργατικό ”ατύχημα” του Ιουλίου, καθυστερεί και τις πληρωμές των εργαζομένων. Εργαζόμενοι οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη για το μεροκάματο, μία μάχη άνιση αφού όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και οι μη αποδοτικοί έλεγχοι εφαρμογής τους είναι προφανείς και διαχρονικοί και οι οποίοι γνωρίζουν ότι τα δικαιώματα τους δεν εξασφαλίζονται από κανέναν, αφήνοντας τους μετέωρους για το πώς θα τους ξημερώσει η επόμενη μέρα. Ακόμα και στα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας και ιδιωτικοποίησης της τα δικαιώματα περισσότερων από 1000 υπαλλήλων είχαν παραβλεφθεί, αφού το σχέδιο δεν περιελάβανε την επαναπρόσληψη τους».