Εμβολιασμοί με Johnson&Johnson από 5 Μαΐου

από Βασίλης Σπυριδάκης

Έπειτα από το «πράσινο φως» που έδωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ξεκινούν και στη χώρα μας οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της Johnson&Johnson, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Johnson&Johnson θα ξεκινήσουν από τις 5 Μαΐου, πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο γ.γ. Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε τους εμβολιασμούς εγκύων γυναικών, συνιστώντας προς το παρόν να τηρήσουν στάση αναμονής όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ότι η γενικότερη σύσταση είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή επιθυμούν να καταστούν έγκυοι να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca.

Όπως είπε, έχουμε σταδιακά περάσει από το αρχικό στάδιο, όταν απαγορευόταν πλήρως στις εγκύους να εμβολιάζονται, στο σημερινό, που συνιστάται στις εγκύους να εμβολιάζονται όπως ο γενικός πληθυσμός.

«Τα στοιχεία, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν από τις ΗΠΑ, με ένα καλή καταγραφή γυναικών σε κύηση», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτή η καταγραφή «έδειξε ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό» και πώς «90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, έδωσαν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στην κύηση».

Όσον αφορά τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson&Johnson, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι «κατά 99% τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή για την κύηση».

Ωστόσο εξήγησε ότι «σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση».

Και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι «αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης» και πως η στάση αναμονής σχετίζεται με την ανάγκη «να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Αυτή η τυπικότητα δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία».

«Είναι προτιμότερο μια έγκυος γυναίκα να εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε τα δεδομένα», εξήγησε.