Εκπαιδευτικοί: Αποχή πάνω από 90% στις εκλογές – παρωδία της Κεραμέως

από Stavros Giakouvis

Με τεράστια ποσοστά αποχής που ξεπέρασαν το 90% ολοκληρώθηκαν εχθές οι εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, δίνοντας μια ηχηρή απάντηση στην υπουργό παιδείας, η οποία προσπάθησε να νομιμοποιήσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία καταλύοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ενδεικτικού του φιάσκου στο οποίο οδηγήθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η δήλωση της ίδιας της υπουργού, Ν.Κεραμέως στις 15 Οκτωβρίου: «Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει και τότε θα μετρήσουμε ποιοι θα πάνε με την ΟΛΜΕ και ποιοι με το υπουργείο», είχε δηλώσει. Το πρωτοφανές ποσοστό αποχής έδειξε ακριβώς αυτό.

«Το εκπαιδευτικό κίνημα κατήγαγε μια μεγάλη νίκη ενάντια στον αυταρχισμό και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών διαδικασιών στις ‘ηλεκτρονικές’ εκλογές των αιρετών αντιπροσώπων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που έγιναν στις 7 Νοεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί έδωσαν την αποστομωτική τους απάντηση στις εκλογές παρωδία με την αποχή που κυμαίνεται πάνω από 92%», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αιρετός του Κεντρικού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας, Νεκτάριος Κορδής.

Αποχή στο 92%

Η αποχή των εκπαιδευτικών η οποία κυμαίνεται στο 92%, απονομιμοποίησε πλήρως τις ηλεκτρονικές εκλογές – παρωδία που επιδίωξε με αυταρχισμό να επιβάλλει η υπουργός παιδείας. Ήδη από νωρίς εχθές το μεσημέρι, τα στοιχεία που συνέλεξε η ΟΛΜΕ από τις εφορευτικές επιτροπές σε όλη τη χώρα, κατέδειξαν την συντριπτική απόρριψη του κλάδου και την καταβύθιση της εκλογικής φάρσας. «Η παρωδία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» απέδειξε το ναυάγιο του ΥΠΑΙΘ», τόνισε η ΟΛΜΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορδής, «με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε «πανηγυρικά» το Υπουργείο: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική διαδικασία εκλογών με 13.168 ψηφοφόρους» σε πάνω από 170.000 υπηρετούντες εκπαιδευτικούς. Δυστυχώς η Κ. Κεραμέως φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά το χθεσινό αποτέλεσμα».

Είναι προφανές, πως «οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη τους σε ένα σύστημα που έπαιξε όλα τα χαρτιά του:

· κόντρα στις μεθοδεύσεις του ΥΠΑΙΘ, που με νομικίστικα τερτίπια και λαθροχειρίες ανάρτησε στις εκλογικές πλατφόρμες αποσυρμένα ψηφοδέλτια

· κόντρα στα «εντέλλεσθε» και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής,

· κόντρα στις διαρροές «ανώτατων πηγών» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που μιλούσαν για αυξημένη (!) συμμετοχή,

· κόντρα στα μηνύματα του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ ακόμα και σε μη μέλη,

· κόντρα στον καιροσκοπισμό συγκεκριμένων παρατάξεων και υποψηφίων που κρυφά ή φανερά καλούσαν τους συναδέλφους να τους ψηφίσουν,

· κόντρα στον φόβο και τον αυταρχισμό», λέει ο κ. Κορδής.

Οι εκπαιδευτικοί, που από την πρώτη στιγμή είχαν αντιδράσει έντονα στη διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών, με τη στάση τους έδωσαν μία αποστομωτική απάντηση κόντρα στις μεθοδεύσεις του υπουργείου παιδείας, το οποίο, όπως αναφέρουν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις «με νομικίστικα τερτίπια και λαθροχειρίες, ανάρτησε στις εκλογικές πλατφόρμες αποσυρμένα ψηφοδέλτια». Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, «πήγαν κόντρα στα εντέλλεσθε και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, κόντρα στο φόβο και τον αυταρχισμό».

Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κορδής, πρόκειται για πρωτοφανή ζήλο της υπουργού παιδείας, η οποία, μεσούσης της σοβαρότατης υγεινομικής κρίσης και παρά τις σφοδρότατες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, επέμεινε να προχωρήσει στις εκλογές των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τη στιγμή που οι εκλογές σε όλο το Δημόσιο Τομέα αναβλήθηκαν. Όμως, «τo μόνο που κατάφερε, όμως, είναι η επιβεβαίωση των θέσεων των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. Οι αντιρρήσεις μας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι «προφάσεις συνδικαλιστών», όπως η ίδια δήλωνε, αλλά αφορούν σε σοβαρότατα ζητήματα ακύρωσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός της χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, του συνέρχεσθαι και συνδιαλέγεσθαι, χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων και διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και χωρίς διάλογο με τις Ομοσπονδίες, τους θεσμικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών».

Πάντως, η τεράστια αποχή, ανέδειξε το φιάσκο των εκλογών και όπως διαμηνύουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τους όποιους «εκλεγμένους» από αυτή την παρωδία, που σε πολλές περιπτώσεις εκλέχθηκαν με μονοψήφιο αριθμό ψήφων. Και ζητούν την παραίτηση της υπουργού, δείχνοντας όπως λένε «τη στοιχειώδη ευθυξία που επιβάλλει η μεγάλη ήττα της πολιτικής που ακολουθεί», ενώ απαιτούν την παράταση των θητειών των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

«Έχουμε ακόμα πολλές μάχες να δώσουμε, καθώς μάλιστα τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την κοινωνία ολόκληρη οξύνονται όλο και περισσότερο με την υγειονομική και οικονομική κρίση. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να δεχτεί επιτέλους τον ουσιαστικό διάλογο, τόσο για το θέμα των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όσο και για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση. Απαιτούμε παράταση των θητειών των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, μέχρι να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις του συνέρχεσθαι και του απρόσκοπτα και δημοκρατικά συνδιαλέγεσθαι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κορδής. «Το ηχηρό μήνυμα προάσπισης των δημοκρατικών διαδικασιών, της ελεύθερης έκφρασης και της αντίστασης απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πετύχει τους στόχους του εστάλη με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο! Οι αγώνες είναι μπροστά μας. Με καθαρούς στόχους, ενότητα και αγωνιστικότητα θα τους πετύχουμε. Για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για δημοκρατία και ελευθερία στα σχολεία».

Ν. Φίλης: Μήνυμα δημοκρατικής αντίστασης από τους εκπαιδευτικούς

«Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%), στην «ψηφοφορία» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα «Εντέλλεσθε» με τα οποία ξέρουν να επικοινωνούν με την εκπαιδευτική κοινότητα», δήλωσε ο Τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Είχε προηγηθεί η ακύρωση στην πράξη της «ζωντανής κάμερας» μέσα από την τάξη και η αυτονόητη δημοκρατική ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Παρόλα αυτά, η υπουργός… πανηγύρισε για τη νίκη της συμμετοχής με 7,5% στις χθεσινές εκλογές -σε αυτό ξεπέρασε και τους πανηγυρισμούς για την «επανεκλογή» του ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ! Θα περίμενε κανείς αντίθετα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, να έδειχνε η υπουργός μια στοιχειώδη ευαισθησία, υποβάλλοντας την παραίτησή της.

Τα γεγονότα βοούν. Η κυβέρνηση είναι πια εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν αποδοκιμάζεται ένα πρόσωπο μόνο, όσο κι αν το πολιτικό του ύφος έχει κι αυτό παίξει το ρόλο του. Αποδοκιμάζεται η πολιτική της απορρύθμισης της εκπαίδευσης, της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της λιγότερης δημοκρατίας στα σχολεία, η πολιτική της «μιας τιμωρίας σε κάθε πρόβλημα». Αυτό είναι το μήνυμα της αποχής του 92,5% των δασκάλων και των καθηγητών των παιδιών μας. Μήνυμα υπερηφάνειας, αντίστασης, αξιοπρέπειας. Μήνυμα Δημοκρατίας!», καταλήγει ο ίδιος.