Δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

από Stavros Giakouvis

Με μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας ο κόσμος της εκπαίδευσης απορρίπτει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια και αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, προς όφελος ιδιωτικών κολεγίων.

Στο Ηράκλειο, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 1 μετά το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και μέλη πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς και του αναρχικού χώρου διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο κλίμα αστυνομοκρατίας που επιχειρεί να επιβάλει στα πανεπιστήμια η κυβέρνηση. Κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην αστυνομία και στην αντιμετώπιση των φοιτητών ως εγκληματίες. Ως κεντρικό αίτημα των φοιτητών τέθηκε η πλήρης απόσυρση του νομοσχεδίου και η ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους ζητούν επιπλέον μέτρων προστασίας για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία, με ασφάλεια για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στους χώρους γύρω από την πλατεία ήταν έντονη η παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας, η οποία ωστόσο κράτησε διακριτική στάση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που ολοκληρώθηκε με επιστροφή στην πλατεία Ελευθερίας. Καθ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις μεταξύ τους.

Χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν στο δρόμο την απαγόρευση

Στην κεντρική διαδήλωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετέχουν στη διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια στην Αθήνα, με κατεύθυνση προς τη βουλή. Οι διαδηλωτές κατάργησαν στην πράξη την αντιδημοκρατική απαγόρευση συναθροίσεων που επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση, τηρώντας ταυτόχρονα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Η πορεία είναι ειρηνική και κατευθύνεται προς τη Βουλή. Αν και είναι έντονη η παρουσία της αστυνομίας και δυνάμεων των ΜΑΤ, απλώς παρακολουθούν την πορεία.

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή

Έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν πανό με το σύνθημα «Όχι στη δημοκρατική εκτροπή, δημόσια και δωρεά Παιδεία – Δικαίωμα στη γνώση – Δικαίωμα στον Αγώνα».