Δράμα χωρίς τέλος: Νέα φωτιά στη Μόρια-Χωρίς φαγητό και νερό πολύς κόσμος

από Βασίλης Σπυριδάκης

Νέες φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα ελάχιστα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας που δεν είχαν καεί.

Η φωτιά προκάλεσε πανικό στους πρόσφυγες και μετανάστες που ζούσαν σε αυτό το τμήμα και τράπηκαν σε φυγή.

Υπενθυμίζεται ότι και άλλες εστίες φωτιάς είχαν υπάρξει και την Πέμπτη το πρωί αλλά και την Τετάρτη το βράδυ που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα του καταυλισμού τόσο μέσα στο ΚΥΤ όσο και στον ελαιώνα γύρω από αυτό.

Την ίδια ώρα, κόντρα στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η σίτιση συνεχίζεται κανονικά, πάρα πολλοί είναι αυτοί που όχι μόνο δεν έχουν φάει από χθες αλλά κυρίως προσπαθούν να εξασφαλίσουν νερό.

 Σε γραμμή Γεωργιάδη η κυβέρνηση
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των συντακτών, που έγινε νωρίτερα, δήλωσε αναφορικά με τη σίτιση ότι «ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους».

«Η συνέχιση της τροφοδοσίας, το στήσιμο των σκηνών και η μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών», ώστε «μέχρι το βράδυ να μην έχουμε άστεγες οικογένειες», είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είπε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στον ΣΚΑΪ.

Αμφότεροι υιοθέτησαν ακροδεξιά ρητορική για το θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για εθνική ασφάλεια και κινδύνους για τη δημόσια υγεία και δήλωσε πως «κάποιοι δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή».

Σε ίδιο ύφος ο κ. Μηταράκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».